woensdag 9 november 2016

Wandelen naar de Westkapelsche Kreek

Startplaats vandaag is

op Walcheren.

Langs veldwegels en kreken naar Westkapelle. Langs de Noordzee naar Domburg.

Gemiezer in de morgen, heuse regenvlagen na de middag! Opgeven is geen optie...

De molen van Aagtekerke is een kleine houten zeskante grondzeiler van het Zeeuwse type op een molenberg.  Deze korenmolen uit 1801 was tot 1955 nog werkzaam.Hier al een eerste kreekje.Langs vele lange graswegels, temidden de velden.
We komen aan de kreek van Boudewijnskerke.
Verspreid op Walcheren liggen verschillende gehuchten. Vaak klein en onopvallend. Vroeger waren ze echter groter en in het bezit van een kerk. Alleen al binnen de gemeentegrenzen van Veere gaat het om tien plaatsen (Boudewijnskerke, Buttinge, Hoogelande...) maar ook elders op Walcheren kunnen we gehuchten met een soortgelijke geschiedenis aantreffen.  Men noemt ze 'gekrompen dorpen'.Wat verder staan -verspreid- een vijftal kleine afdakjes met uitleg over de geschiedenis van het gehucht. Origineel!Zo naderen we een nieuw aangelegd bos.De weg leidt ons naar de Westkapelsche Kreek.

Ook deze reiger geniet hier van de immense rust!We lopen via een aantal onverharde paden langs  rietkragen, poelen en struiken.
En dit noemen ze een 'trekpontje'. Zo steek je de kreek over: trekken aan de kabel en het pontje schuift naar de overkant!
We zagen de vuurtoren van Westkapelle al de hele ochtend en nu is hij wel heel dichtbij.
Westkapelle staat bekend om haar vuurtorens. Deze is de grootste vuurtoren en wordt 't Hoge Licht genoemd. De toren was ooit een gotische kerk, de Sint-Willibrorduskerk.  Deze is in de 18de eeuw verwoest door brand. De toren bleef staan en in de 19de eeuw is hier een vuurbaken op geplaatst om de oude kerktoren te laten fungeren als vuurtoren. De toren is 53 m hoog.

Het Hoge Licht staat in de dorpskern.
De kleinere vuurtoren Het Lage Licht vinden we aan de Noordzee. De twee vuurtorens samen vormen een lichtlijn naar het Oostgat. 

Geen blauw, maar grijs, grijs, grijs!En, ja, we zijn nu al op de duinenrand, de Panoramaweg, richting Domburg. 

In de verte het Hoge Licht.Links de zee, rechts het achterland. En ver vóór ons de torens van Domburg. 

Het is een heel mooi pad!
In Domburg is het tijd voor een verwarmd terras! Dik verdiend na het vele 'tjolen' in de regen, vinden we zelf!

Langs de molen van Domburg trekken we terug naar Aagtekerke.Voor wie ook goesting heeft...
(Knooppunten: 23-22-56-43-42-41-67-64-65-63-61-62-32-35-11-84-83-16-21-24-23)


Tot morgen!1 opmerking:

  1. Moge het een magere troost zijn voor jullie: het weer is hier nog slechter, vandaag regen zonder ophouden. Maar we weten dat het regen noch wind jullie tegenhouden. Toch wensen we jullie iets drogere en zonniger dagen!

    Groeten vanuit een donker en nat Geluwe

    BeantwoordenVerwijderen