dinsdag 8 november 2016

Wandelaars, laat Domburg niet links liggen!


In Oostkapelle op Walcheren starten we bij 3° maar met blauwe lucht en een schuchter zonnetje.Via een aantal kleine wandelpaadjes stappen we richting Domburg.
In de verte ligt het kasteel Westhove.  Het is goed te zien dat het ooit een machtig kasteel was.
En zo komen we aan ons Noordzeestrand!
De Domburgse kust heeft brede stranden en biedt magnifieke uitzichten over de zee.Van op de toppen van de duinen krijgen we grandioze uitzichten, ook landinwaarts.

Nu al in de verte de watertoren van Domburg. De toren is 28,5 m hoog en heeft een opslagcapaciteit van 200 m³.Ook de zee en het spel van de wolken blijven boeien.Van op De Hoge Hil kan men bij helder weer de Belgische kust zien. Vandaag zien we vooral Domburg voor ons.Maar achterom kijken loont ook altijd .We naderen de watertoren.De monumenten onderweg zijn opgericht ter herinnering aan de bevrijding van Walcheren door de geallieerde troepen tijdens de Slag om de Schelde in oktober en november 1944 en ter nagedachtenis aan hen die hierbij in Domburg voor ons hun leven hebben gegeven.
De Mondriaanbank (1989) verbindt heden met verleden. De inheemse godin Nehalennia, vaak afgebeeld met een hond aan haar voeten en een schaal appels op haar schoot, was in de Romeinse tijd vermoedelijk een beschermgodin voor scheepvaart en handel.
Ze zit op een door kunstenaar Guide Metsers (1940) in Mondriaan-stijl uitgevoerde bank en geeft zo vorm aan het oude gebruik van de 'klapbank' waar het nieuws van de dag als door een volksgericht werd besproken.

De watertoren.  Ondertussen is de lucht bedenkelijk grijs geworden...We wandelen in het Natuurmonument De Manteling.


Dit gebied van 750 ha beschermt het achterland van Noord-west Walcheren tussen Domburg en Oostkapelle tegen de meedogenloze zeewind. Hier staat een eikenwoud van meer dan 200 jaar oud. En toch zijn de bomen niet hoger dan een meter. 'Zeeuwse bonsaiboompjes' noemt de boswachter ze: geschoren door de snijdende westenwind en het stuivende zout. 

Even achterom kijkenen dan weer voor onsDe wandeling leidt naar de zee.  Ondertussen is een ferme regenvlaag ons deel... Gelukkig zijn we 'gewapend' tegen weer en wind!Alleen wat meeuwen bieden ons hier wat gezelschap.In Oostkapelle vinden we deze vreemde compositie.En dit is de betekenis:Veel wandelaars zouden Domburg links laten liggen.  Dat is een grote vergissing!
Als je rust, ruimte en schitterende landschappen zoekt, kun je hier prachtige wandeltochten maken. Ook met de heerlijk frisse zeelucht is het genieten geblazen!


(Knooppunten: 96-91-87-86-85-82-83-16-14-11-84-93-94-95-96)

3 opmerkingen:

 1. Goede avond Irene en Ghislain,
  Koud, winderig en eens een bui, allemaal ingrediënten die "echte" wandelaars niet afschrikken. Het resultaat is een reeks prachtige natuurfoto's zowel vandaag als gisteren (top foto was de molen die mooi in het zonlicht stond).Proficiat en....stap rustig verder.
  groetjes
  Suzette en Rik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi !

  Het is met verwondering maar ook met bewondering dat ik jullie gadesla - hoe jullie, in welk weer dan ook, 'de geplande wandeltoertjes' perfect afmaken. Mooie beelden, mooie tekst. CHAPEAU !
  Doe maar rustig verder en laat ons meegenieten van het dagelijks verslag.
  En stilaan gaan we naar hogere temperaturen en drogere momenten !
  Sluiten doen we zoals Trump (!!!) : God bless you !!!
  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. José en Mireille9 november 2016 om 17:54

  Hello! Ja, ik had al een paar keer gekeken op jullie blog. Ik wist dat jullie naar het Veerse Meer gingen, maar nu is het wel rotweer hè !In die regio zijn we ook al eens geweest, wel met de fiets .Verleden week zijn we gaan wandelen in en rond Diksmuide. Anders is het wel saai hè thuis met de winter voor de deur. Geniet er maar van en tot nog eens .vele grt José en mireille

  BeantwoordenVerwijderen