vrijdag 11 november 2016

Colijnsplaat, wandelen langs de Oosterschelde


Op het eiland Noord-Beveland ligt Colijnsplaat, mooiste voorstraatdorp van Zeeland. Daar start onze tocht vandaag.De brede met leilinden omzoomde Voorstraat leidt ons naar de haven en de dijk.De haven van ColijnsplaatColijnsplaat ligt aan de Oosterschelde. En langs de randen van de Oosterschelde krijgen we een onvervangbaar uitzicht op het landschap met zijn water, slikken, schorren, dijken, inlagen, vogels, planten, wolkenluchten...  

Bovendien is de Oosterschelde er te horen, te ruiken en te voelen. Het Oosterscheldepad is maar liefst 162 km lang en maakt het mogelijk er helemaal omheen te lopen of te fietsen.Na de Watersnoodramp van 1953 werd besloten de Oosterschelde af te sluiten van de zee. Vrij kort voordat deze plannen concreet werden, begon men echter in te zien dat door bedamming en bedijking een uniek natuurgebied aangetast zou worden. Daarom nam men het ambitieuze besluit de Oosterscheldekering te bouwen. Deze waterkering heeft schuiven die bij zeer harde wind en/of springvloed gesloten worden, maar verder gewoon zeewater binnenlaten. Hierdoor is de Oosterschelde nog steeds een prachtig natuurgebied. Het werd in 2002 uitgeroepen tot Nationaal Park. 


Noord-Beveland wordt met het eiland Schouwen-Duiveland verbonden .

In het oosten met de Zeelandbrug...
In 1965 werd de Zeelandbrug van Schouwen-Duiveland naar Noord-Beveland voltooid. Lange tijd was de brug de langste van Europa met zijn 5022 meter. Hij heeft 54 pijlers, twee landhoofden en een beweegbaar brugdeel van 40 meter.


...in het westen met de Oosterscheldekering, met Neeltje Jans.Tussen 1976 en 1986 werd Nederlands grootste stormvloedkering (9 km) gebouwd.


Onderweg vinden we een mooie vogelkijkhut, waar we eventjes binnen kunnen om wat uit te rusten en rond te kijken.Noord-Beveland heeft ook heel veel inlagen, of kupen zoals ze hier heten. Wanneer men vreesde voor een dijkdoorbraak werd er landinwaarts vaak een reservedijk aangelegd. Tussen de dijken ontstond een lager gelegen gebied: de inlaag.  Dijkdoorbraken, verlies van inlagen en landinwaartse aanleg van nieuwe inlagen wisselden elkaar hier in hoog tempo af. Zo ontstond de huidige bochtige Noord-Bevelandse kust.


De natte inlaag 's Gravenhoek heeft vogeleilanden waar visdieven, kokmeeuwen en geoorde futen broeden.  Een bijzonder cultuurhistorisch gebied is de Oesterput. Deze voormalige inlaag werd weggeslagen tijdens een overstroming.Dit is een heerlijke picknickplaats!Water heeft veel kracht. Palen moeten dikwijls de machtige golven breken.Na de tocht nog even een viswinkel binnengewipt. De verse tongen waren om van te smullen!


Dit was ons Zeeland-avontuur.  Deze laatste dag was top! Mooi weer deed ons de ellendige buien van de voorbije week vergeten. 


Bedankt dat u er bij was!


En we gaan door!
Volgende wandelvakantie blijven we nog even in Zeeland.
Op het eiland Goeree Overflakkee verblijven we in Ouddorp, een oude bekende...


Kaart van Goeree-Overflakkee, Nederland


Blijf ons volgen!


1 opmerking:

  1. Heel mooie foto's! En een prachtige afsluiter van de week. Wanneer zijn de volgende toertjes?
    Die kiekendief van gisteren, heb je die zelf gefotografeerd???

    Groetjes van J&E

    BeantwoordenVerwijderen