dinsdag 5 april 2016

Holderdepolder...


De Polder van het Land van Waas


Enorme open vlakten, een lappendeken van groene weiden, akkers en heel veel laagstamboomgaarden... dit zijn de ingrediënten van de tocht vandaag.
Een stille omgeving, maar... de industriële ontwikkeling van het nabijgelegen Antwerpse havengebied komt iedere dag een stapje dichterbij om die sfeer te verstoren: de oprukkende havenontwikkeling is een dreigend element  voor de bewoners van dit gebied...
***

We starten vandaag in het Belgische Meerdonk aan de Sint-Corneliuskerk en lopen voorbij het beeld Gods Raderwerk der Dingen (Omer Gielliet). Het is een beeld uit de stam van een tamme kastanje gehouwen.
Op de hoger gelegen Dijkstraat worden we door een regenvlaag geplaagd.Gedurende deze tocht vinden we een vijftiental verspreid opgestelde borden, met daarop wat poëzie van mensen uit Meerdonk.

Boomgaarden... overal waar je kijkt.Een opmerkelijke beeldengroep Free Foxes ( Caroline Coolen)Vanaf de Krekeldijk zien we de Grote Saleghem Geul, een mooie kreek omgeven door allerhande schuilplaatsen voor vissers.
Dit krekengebied bevindt zich op de grens van Sint-Gillis-Waas, Meerdonk en Vrasene. Dijken, hooilanden, rietkragen, kreekranden en knotwilgenrijen zorgen er voor een rijke fauna en flora.
In de holte van de oude knotten broedt zelfs de steenuil...

Wat verder staat het natuurhuis Het Panneweel, tot 1995 nog een oud boerenerf. Nu eigendom van De Wielewaal. Uitvalsbasis voor mooie natuurwandelingen.


We lopen een stuk van de GR 5A langs een van de vele dijken...
Een akker met plantuitjes...En wat blijkt? Ze worden zelfs niet in de grond gestoken...De lente maakt geen grote sprongen, dit jaar. De bloesems zitten klaar...
Verrebroek komt naderbij. Verrebroek is een deelgemeente van Beveren-Waas. 'Verre' was de naam van een plaatselijkewaterloop en 'broek' verwijst uiteraard naar moerasland.
Het dorpsplein wordt beheerst door de Sint-Laurentius en haar monumentale toren. Het monument voor de Leuvense hoogleraar Philip Verheyen, de beroemdste telg van Verrebroek, dateert van 1862.


Aan hem danken de Verrebroekenaren hun bijnaam 'de Flippen'.We lopen de dijk van het Spaans Fort op via een heel amateuristische trap...En boven op de dijk krijgen we zicht op onder andere het Verrebroekdok waar de boot van gisteren in Terneuzen vandaag aangemeerd ligt.Hier ligt ook een vlakte ingericht als natuurcompensatiegebied voor de daarachter liggende Waaslandhaven.Ook hier is Doel dichtbij...De weg naar Meerdonk gaat langs vele akkers.

Dát kunnen de boeren...
...en dát durven sommigen...En de laatste foto van de speelse kerktoren van Meerdonk is er plots eentje met blauwe lucht...Tot morgen in Zeeland!1 opmerking:

  1. Nu weet Ghislain ook hoe je uien moet planten. Niet dus.
    Zo leer je altijd wat bij !
    Saluutjes!
    Ray.

    BeantwoordenVerwijderen