zaterdag 9 april 2016

Het Verdronken Land van Saeftinghe

Vandaag is de afspraak om 10 u aan het Bezoekerscentrum in Emmadorp.
We worden er verwacht voor een rondleiding van 3 u met gids. 


Zo'n rondleiding door het Verdronken Land van Saeftinghe is een onvergetelijke ervaring. De gids begeleidt de wandeling en neemt ons mee door schorren en slikken. Diepe geulen met modder vormen onderdeel van de route.
Het is een stevige wandeling door het oerlandschap van Zeeland, omringd door de natuurelementen zand,water en wind. We maken kennis met de geschiedenis en de rijke natuur van dit grootste brakwaterschor van Europa: de begroeiing, de geulen, de vogels... Dit enorme natuurgebied is zomaar 3 500 ha groot.


De gids wil al eens kijken welk publiek ze meekrijgt vandaag. Een eerste geul oversteken...

Het Verdronken Land van Saeftinghe, dat is ruige natuur op de rand van land en water. Dat is een zilte wildernis!Het gebied leeft op het ritme van het getij: het zilte water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen; bij eb zakt het water weer.

In de verte de kerncentrale van Doel en de haven van AntwerpenVia de 3 hoofdgeulen, die zich dan in het gebied vertakken, komt het water tot vlak bij de dijk. Onderweg ontmoet het zilte water zoet Schelde(rivier)water en wordt brak.

Kleine slakjes ... heerlijke vogelmaaltijd...Het gebied is beschermd natuurgebied. Vanwege het gevaar, zoals de sterke getijdenstroom, drijfzand, modder en de kans te verdwalen is maar een deel vrij toegankelijk.
We trekken door kreken en geulen.

Er staat welgeteld één boom in het gebied. Een wilg met een kraaiennest.We lopen door vele geulen, kleine en grote...Het resultaat van al dat geploeter?
Onze wandelvakantie zit er op. We hebben 2 weken lang genoten van 2 belangrijke gebieden: Oost-Zeeuws-Vlaanderen  in Nederland en het Belgische Land van Waas.

Dijken en water, bos en water, kreken en rietkragen, kleine veldwegels, heel veel natuur. Heel veel stilte!
Dorpjes waarvan we nog nooit hadden gehoord: Emmadorp, Paal, Drieschouwen, Graauw, Zandberg, De Klinge, Kemel, Bazel  ... en daar waar we onze thuis vonden: in Clinge, strategisch gelegen tussen Zeeland en Vlaanderen.  

Het was GRENZELOOS GENIETEN!


***

Land van Streuvels En dit wordt onze volgende afspraak!

Bij leven en welzijn...
1 opmerking:

  1. Ik ben ervan overtuigd dat jullie een onvergetelijke wandelvakantie hebben beleefd.
    Mij rest alleen jullie te bedanken voor de mooie teksten en de prachtige foto's.
    Tot binnenkort???
    Ray.

    BeantwoordenVerwijderen