vrijdag 8 april 2016

Axel en Smitsschorre

Het is een mistige morgen.  We trekken naar Axel om van daar uit een mooie brok natuur te ontdekken.
De Kleine Kreek is gelegen tegenaan het centrum van Axel. In de verte de Nederlands Hervormde Kerk van Axel.

Achter de watertoren ligt Smitsschorre. 

De 60,6 m hoge met baksteen beklede watertoren uit 1936 werd officieel geopend in januari 1937. De toren is bewaard in zijn oorspronkelijke staat. Het is een van de hogere watertorens in Nederland. De watertoren is op de begane grond ingericht als tentoonstellingsruimte.  

De Smitsschorre

Dit binnengedijkte, laaggelegen schor dankt zijn bijnaam aan de kanaalwerken uit de zestiger jaren. In 1968 werd het Kanaal van Gent naar Terneuzen verbreed en verdiept. Het vrijkomende zand werd via pijpleidingen op het Smitsschorre-gebied gespoten. Daardoor veranderde dit laaggelegen land van een moerassige laagte in een droge, stuivende zandvlakte. In 1985 kreeg Staatsbosbeheer de opdracht om het grootste deel van het terrein te bebossen. Anno 2004 begint zich hier een natuurgebied van enige allure te ontwikkelen. 
Er is hier zelfs een golfterrein.Het is nog kil en mistig deze morgen.Heel wat konijntjes duiken het bos in als wij naderen.Het hele natuurgebied strekt zich uit van Smitsschorre tot de Axelse Kreek en omvat ook de Zwartenhoekse Kreek. 
Via Drieschouwen trekken we terug naar Axel.
Ondertussen is het zonniger weer en dat is een goed signaal voor de landbouwers!
Deze landbouwer vult zijn laadbak met plantaardappelen.En nu het veld op!De molen van Axel.
Axel beschikte vroeger over een vijftiental geregistreerde Rijksmonumenten. Deze stenen korenmolen is een van de opvallendste. (1749-1750)
En morgen... dan bezoeken we het Land van Saeftinghe met een gids.
Doei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten