zaterdag 12 april 2014

Retie-Postel-Retie


Vanaf de monumentale lindeboom op het dorpsplein van Retie starten we met nieuwe moed voor een onvergetelijke tocht ...
De wit-rode streepjes van het Sniederspad begeleiden ons gedurende de eerste helft van de tocht. Na de grote gemeentelijke visvijver volgen we de Kleine Nete langs zijn bovenloop.  Via een van de grote pelgrimsroutes trekken we naar Postel.  Postel is een van de mooiste vertrekplaatsen naar Santiago de Compostela. We genieten weer van een prachtig stukje Kempen.  Vlonderpaden en voetbruggen helpen ons door het natuurgebied van de Ronde Put.  In een observatiehut bekijken we het leven op en rond het water... 26 km in de benen...


Even buiten onze start bij de kerk in Retie steken we op een veldweg de Kleine Nete over.


Overal juicht de lente ons toe...


Op de Haneberg leren we een eerste spreuk in het Retiese dialect.


Het pad brengt ons bij de oevers van de gemeentelijk visvijver De Watering.  We volgen de oever van de vijver...
...en aan de overkant ontdekken we de stilte van een afgeschermd heidegebied.


We volgen nu het afwateringskanaaltje De Gracht  richting het kanaal Dessel- Schoten.


Onderweg houden we even halt om het werk van deze boer te bekijken.  Hier worden aardappelen geplant.Na de oversteek van het kanaal komen de laatste 4 km tot in Postel.  De Via Monastica is een van de vele pelgrimswegen naar Santiago de Compostela in Spanje. Deze route loopt van 's Hertogenbosch naar Vessem en verder naar de norbertijnenabdij van Postel.
 


Het poortgebouw van de abdij van Postel


en de wandelboom die ons de juiste weg moet aanwijzen...


De norbertijnenabdij van Postel werd gesticht in 1121.  Vanuit de abdij van Floreffe kreeg Postel als hoeveklooster de zielzorg en de gastvrijheid als pionierstaak mee: de ontginning van de streek. Gelegen in de buurt van een kruispunt van grote wegen ving Postel (toen al) reizigers op en verwierf het een uitstekende naam als godshuis.  
Tijdens de Gelderse oorlogen werden de abdij en haar omgeving echter herhaaldelijk geplunderd.  In 1874 kregen de overblijvende kloosterlingen enkele gebouwen en een stuk heidegrond terug.  
Er is een modelboerderij met veestapel, een kaasmakerij, een gasthof... in de lijn van de eeuwenoude traditie: de opvang van toeristen.

Het hoofdgebouw van de abdij.

  

De kerk bij de abdij.

  


Het zonlicht dringt binnen door de brandramen en levert mooie beelden.Tijd om terug te keren.  We maken een flinke doorsteek door het opengestelde natuurgebied van de Ronde Put. In de vogelkijkhut een kijkje nemen en teruglopen op een stukje jaagpad van het kanaal Schoten-Dessel.Nog een 5-tal km resten ons naar Retie.


Nog een briefje aan de postbode.


(wandeling uit Dagstappersgids 2 Antwerpen)

Tot morgen!

1 opmerking:

 1. hei

  we hebben juist gekeken naar wandeltoertjes !

  ik heb al een foto uitgekozen voor mijn bureaublad

  de lente is toch prachtig met zijn mooie kleuren, zo mooi weergegeven met informatie en prachtige foto's. Zoveel mooie plekjes zijn er, maar je moet ze vinden

  slaap wel
  tot de volgende keer

  BeantwoordenVerwijderen