maandag 14 april 2014

De Liereman


De Liereman is een stiltegebied ten zuiden van het kanaal Bochelt-Herentals en ligt tussen de dorpen Oud-Turnhout en Arendonk.  In dit stukje Kempen krijgen we weidse vergezichten over graslanden en beemden.  De bijna-afwezigheid van de mens maakt deze plek bijzonder aantrekkelijk voor vogels (en voor ons!).  Het centraal gelegen 167 ha groot natuurreservaat De Liereman en het kleinere De Korhaan hebben een gevarieerd vogelbestand. De Liereman is trouwens een van de oudste natuurreservaten in Vlaanderen. Het werd al in 1940 beschermd.

De paden rondom de Echelkuil doen ons eerder denken aan de Hoge Venen.
Later komen we op die typisch Kempense zandwegen die ons nog maar eens leiden naar het kanaal Schoten-Dessel.   Ook Arendonk heeft een schat aan veldwegels en buurtwegen.  Een prachtige molen siert dit dorp dat al 800 jaar oud is.  Ten slotte beklimmen we de uitkijktoren om nog eens terug te blikken op deze groene wandeling!


Het bezoekerscentrum De Liereman 
En ja, daarom houden ook wij van dit gebied!

De Echelkuil.  Echel is een oude naam voor bloedzuiger.  Vroeger werden bloedzuigers gebruikt om het bloed van zieke mensen af te tappen. Ze werden in de Echelkuil gekweekt door regelmatig een levend paard in deze plassen te zetten.
Dit vlonderpad doet ons een beetje denken aan de Hoge Venen

Hier is inderdaad ook heide te vinden

2 weerspreuken onderweg...
Op de dijk van het Kanaal Dessel-Schoten volgen we het jaagpad en komen voorbij brug 6 op de weg Arendonk-Weelde
De Toremansmolen in Arendonk

Deze houten achthoekige graanmolen, opgericht in 1809 met onderdelen van een omgewaaide staakmolen die in de Madritten stond sinds 1435.  In 1859 werd in de stenen kelder een olieslagmolen ingericht met een rosoliemolen.  De molen is een beschermd monument sinds 1943.


In het centrum van Arendonk  staat de neogotische O.L.V.-Hemelvaart en Sint-Job-kerk.
In de Grotstraat van Arendonk staat een kapel met een Lourdesgrot.  De kapel is een nabootsing van de kerk in Lourdes.En nu terug naar de natuur...
 

Aan het Kijkplatform Brakeleer geeft Natuurpunt ons heel wat info!

Typisch in de Kempen zijn deze zandpaden
Natuurpunt heeft  ook een originele Kempense stal naar hier gebracht.  Deze stal is een driebeukige schuur zoals die eeuwenlang in deze streek gebouwd werd. Hij heeft een stevige eikenhouten structuur en de muren zijn gemaakt van gevlochten takken die, net als vroeger, ingestreken werden met een mengsel van klei, kalk, stro en urine van koeien. Het dak bestaat uit riet en lisdodde.
Een zitbank is altijd welkom!De Liereman is van nature een heel vochtig gebied.  Er zijn dan ook veel plassen en moerassen.  Het ven onder deze toren is daar een mooi voorbeeld van.En na de wandeling kan je hier je schoenen afborstelen.  Handig!
Ook van ons veel groetjes!


Tot morgen!

(Wandeling uit de Dagstappergids 2 Antwerpen)

1 opmerking:

 1. Hallo!

  En weeral terug op stap!
  Mooie reportage - veel gezien....
  Jullie krijgen een 10/10 van de juf.....
  Ooit belanden jullie nog bij de Vlaamse Televisie!
  Saluutjes en doe zo voort!
  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen