dinsdag 15 april 2014

Door bossen van paters en prinsen

Plaats van afspraak is Taverne Mie Maan in Herselt.  Zandwegen leiden ons langs de rand van het dorpje Blauberg, waar schrijver Willem Elsschot vaak rust ging zoeken. Onderweg naar de abdij van Averbode doorkruisen we een uniek landschap van vennen, vijvers, heidegronden en naaldbossen.  Na de abdij zigzaggen we weer door het natuurherstelgebied ten noorden van Averbode.  In de vallei van de Rode Laak wisselen weidegronden af met de natte, wilde bossen Helschot en Varenbroek. Een oeverpad langs de meanderende Grote Nete voert ons naar Westerlo. En nu terug naar de startplaats via het uitgestrekt bosdomein Hertberg. 


In Herselt vinden we al vlug de wit-rode tekens van de GR. Als we bijna in Averbode zijn lopen we door een heel mooi gebied met vijvers in een vengebied. We lopen voorbij Uitgeverij Averbode.  De abdijuitgeverij was in de 20ste eeuw bekend voor zijn educatieve en speelse kinderbladen die er van de persen rolden, zoals Zonnestraal, Zonneland en Vlaamse Filmpjes.  Nu is de abdijomgeving nog steeds een vredig oord van rust, religie en recreatie.  En niet te vergeten met tal van aangename wandelmogelijkheden. 


De abdijgebouwen
De barokke kerkgevel uit de 17de eeuw

De abdij ligt pal op een punt waar de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant samenkomen.

Terug naar de bossen...

Op weg naar Helschot lopen we door een open vlakte van heide en ven.

In een uur tijd steken we vijf keer de Rode Laak over. 

Zanderige paadjes op weg naar Westerlo.
De Kaaibeekshoeve in Westerlo

Aan de Grote Nete in Westerlo
Op de Markt in Westerlo staat een etagelinde.  In vroegere tijden werd zo'n linde in 3 etages gesnoeid.  Van laag naar hoog symboliseerden ze het volk, de adel en de goddelijke macht. Deze hybridelinde, ondersteund door een metalen geraamte, is nog een van de weinige overgebleven etagelindes in de Benelux en ongetwijfeld de allermooiste.  De boom staat hier sinds 1630 en heeft dus vele generaties en woelige tijden overleefd.Maar in  Westerlo staat ook het prachtige kasteel de Merode. Verscholen in het groen...


Ook hier passeren we een gerestaureerd en beschermd oud sluissysteem, Het Trammeke.


Nog een Lourdesgrot
Via Hertberg keren we terug naar onze startplaats.

"Ja... ik moet dringend naar de kapper...maar... vind je mijn jas niet wat te groot?"
Tot morgen!

(Wandeling uit Dagstappergids 2 Antwerpen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten