vrijdag 18 april 2014

Poppel en de heide

De laatste tocht!  

We starten in Poppel, een dorpje in de provincie Antwerpen en een deelgemeente van Ravels. Poppel grenst aan Nederland.
Na Poppel zetten we koers naar de oever van de Aa, een schilderachtig riviertje. We blijven het volgen in Nederland.  We doorkruisen het landgoed Nieuwkerk met zijn kerk en klooster, passeren het mooie ven Halve Maan. En daarna worden we ondergedompeld  in de pure heide!  Nadien stappen we door vochtige weilanden naar het meer bosrijke landgoed Ooievaarsnest.  Via authentieke smokkelaarspaden komen we terug in het centrum van Poppel.

De charmante kiosk in PoppelEr is altijd een spelbreker bij...We trekken langs de Aa


De kapel Van RovertInteressant verhaalWe lopen Nederland binnen.  Een eerste grenspaal.

Wat verder nog een grenspaalKapel van NieuwkerkHet Ven Halve Maan

We komen op een adembenemend groot terrein, de Regte Heide


De aanwezigheid van 7 grafheuvels aan de rand van de heide duidt op de vroegere bewoners van deze streek.  De heuvels dateren uit de vroege en midden-bronstijd (2100-1100 v.C). Rondom de heuvel werd een krans van palen, greppels of ringwallen gemaakt. In de grafheuvels bevinden zich lijk-of crematiebegravingen.  De gerestaureerde grafheuvels zijn rijksmonumenten.
De heide heeft ons echt bekoord.
Na een bosstrook komen we uit bij de Papenmoeren, moergronden die eigendom waren van de abdij van Tongerlo.Het landgoed Ooieaarsnest dankt zijn naam aan het voorkomen van ooievaars die zich hier in vroegere tijden tegoed deden aan reptielen en amfibieën. 
Zo'n makkie is het dus om van Nederland terug naar België te komen... een simpel brugje.
Ook hier in Aarle kennen ze de West-Vlaming René de ClercqZomaar in het midden van de weide een grenspaal
Tijdens de  wandeling zien we opvallende infopanelen met een grote houten klomp.  Deze zijn van een lokale fietslus, de Smokkelaarsroute.  De klompen van de smokkelaars hadden vroeger een omgedraaide voetafdruk (zool en hak werden verwisseld).  Daarmee zetten ze de douaniers letterlijk op het verkeerde been...

En zo keren we terug naar Poppel.  De skyline van Poppel wordt beheerst door de Sint-Valentinuskerk.De laatste wandeltocht (27km) in de Antwerpse Kempen.  Het is een topper geworden.  

We hadden 14 dagen ideaal wandelweer!  We hebben mooie en onbekende plekjes ontdekt. We hebben genoten van de rust en de eenvoud van deze brok natuur...

De volgende afspraak gaat door in Palisseul...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten