maandag 30 oktober 2017

De groene oase rond Zoutleeuw


Met 490 andere wandelaars vertrekken we vandaag uit de parochiezaal van Orsmaal voor de befaamde Pensentocht.
Zoals we de voorbije dagen al  merkten, in deze regio is er één kleur dat overheerst. We stappen door het  groene landschap en weten dat foto's maar half weerspiegelen hoe mooi het hier is...
***
Vandaag worden we (door een perfecte bepijling begeleid) naar Zoutleeuw geloodst.
Daarna maken we een groene lus richting Het Vinne en langs de Kleine Gete keren we terug naar de startplaats.
***

De Sint-Pieterskerk van Orsmaal.Even later komen we voorbij de achthoekige kapel aan de Helen-Bosstraat. Ze werd gebouwd in de 18de eeuw. Elk jaar tijdens de tractorprocessie wordt er nog een misviering gehouden.Soms is het landschap aantrekkelijk, gewoon door zijn eenvoud... In deze periode van het jaar en met dit goede weer zijn boeren bijzonder actief.Ook de koeien genieten nog van het overdadige groen.Wat verderop steken we de Orsmaalbeek over. In Zoutleeuw is de Sint-Leonarduskerk dé blikvanger. 
Na een kleine rustpauze in het plaatselijk woonzorgcentrum beginnen we aan het tweede stuk van de wandeling.

Indrukwekkend bord bij het begin van de  "IJzerenweg", de naam van het fiets-en wandelpad dat Tienen, Zoutleeuw en Diest met elkaar verbindt. De naam verwijst naar de vroegere spoorwegbedding.De IJzerenweg.Na wat omzwervingen komen we voorbij de kerk van Booienhove.En nu langs eindeloos lange boomgaarden...

Richting Het VinneEn ja, er zijn hier fruitautomaten...Het provinciedomein Het Vinne is een heel aantrekkelijk stuk stille natuur.

Er is een groot meer. Hier komen we eerstdaags nog terug. Er is hier namelijk ook een bezoekerscentrum en vele bewegwijzerde wandelpaden.Diverse groene paadjes om terug te keren.


Heel opvallend in dit landschap zijn de groenbemesters. Ze worden gezaaid voor een gezonde bodem met een goede organische stofvoorziening. Een goede bodembemester levert een aanzienlijke bodemverbetering op punten als bodemstructuur, mineralenvoorziening en de hoeveelheid organische stof.Terug naar Orsmaal. Langs een lange kasseistrook!Hier en daar krijgen we op grote borden info over wat hier in de voorbije oorlogen gebeurde.


 

We trekken een lang stuk langs de Kleine Gete. En voor wie het nog niet wist... de fruitboeren hebben op het einde van deze mooie tocht nog een duidelijke boodschap voor ons allemaal...Tot morgen?!2 opmerkingen:

 1. Hallo

  Weer op stap? Groot gelijk!
  Zeer mooie beelden van de fruitbomen en de holle wegen die ik ook nog heb bewandeld maar dan nog met het kompas, want de GPS was nog niet uitgevonden (1972) en dan nog af en toe een vijvertje om een frisse duik te nemen! Wat wil je nog meer?
  Ik wens jullie veel wandelplezier onder een zonnige hemel!
  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Terug tijd maken om nog eens het beste wandelgebied "Getevallei" te herontdekken met knooppunten en trage wegen. www.toerismevlaamsbrabant.be/info/routeplanner/wandelrouteplanner

   Verwijderen