donderdag 31 maart 2016

Van Paal naar Paal 

Vandaag stappen we in Zeeuws-Vlaanderen.  Aan de Westerschelde ligt Paal, een buurtschap van de gemeente Hulst. Paal ligt aan de rand van het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe, heeft een kleine jachthaven die bij laagtij droogvalt (= getijdenhaven).

De kaart van ons 'werkterrein'


Paal  gezien vanop de zeedijkWe volgen de Zeedijk richting Walsoorden.Vanop de Zeedijk zien we BaalhoekGeen druk verkeer op de Westerschelde... jammer!
Langs de dijk een watersnoodmonument voor de ramp van 1953. Acht granieten zuilen geplaatst in een cirkel.  Aan de buitenzijde van de zuilen zijn diverse voorstellingen in reliëf uitgehakt, aan de binnenzijde staat de tekst van het gedicht Een moment van bezinning door C. Ferket en de namen van de slachtoffers...Al van heel ver zijn we benieuwd welk gebouw daar opdoemt...
Het is de Mouterij Grolsch. 


We lopen door Kloosterzande.
Een oorlogsmonument onthuld in 2008.
Het monument is een natuurstenen zuil met daarin een hand, een vuurwapen en een voet verwerkt. Op de grond, om het monument heen zijn basaltblokken geplaatst met de namen van de oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Hontenisse op metalen plaatjes

"Niet lachen, we spelen blindemannetje en ik ben de tikker..."
Na de Tasdijk kiezen we de weg doorheen de Grote Putting. Het gebied ligt in de Grote Hengstdijkpolder, een oudlandpolder die reeds vóór 1200 bestond. In dit enorme natuurgebied zijn de oude perceelscheidingen nog intact gebleven.  Ze worden gevormd door een netwerk van plassen en slootjes.  Het gebied is heel laag geleden, tot 1,6 m beneden NAP.  Het is het weidevogelgebied met grutto, tureluur, kievit en slobeend en heel veel ganzen.  Ook broedvogels zijn er te zien en te horen: rietgors, rietzanger, blauwborst, veldleeuwerik, graspieper…Na het Karnemelkpad volgen we De Vogel, een langgerekte kreek tussen Hengstdijk en Lamswaarde.
Lamswaarde vanop de Boudeloodijk. 


Via de Boudeloodijk bereiken we Duivenhoek op een boogscheut van Paal waar we de ‘cirkel’ sluiten.


Straatje in Paal
Onderweg gespot...
En morgen is ons doel DOEL!


4 opmerkingen:

 1. Zeer mooie beelden. Ik zie al uit naar morgen met als doel Doel.
  Zeer benieuwd ! Wat extra foto's ???
  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede avond Irene en Ghislain,
  Het zijn heel mooie foto's, jullie hebben weer kunnen genieten van mooie landschappen en.....ze voorspellen beter weer. Het zal er dus alleen maar op verbeteren.
  grts
  Suzette en Rik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo!
   We zijn blij dat jullie onze volgers zijn!
   Hopelijk wat blauwe luchten vandaag, want dat ontbreekt er soms aan...
   Maar we hopen! Geniet er ook maar van!

   Verwijderen