donderdag 4 februari 2016

Door de wind, door de regen...naar de Westerschelde

Rotweer vandaag!  Wandelen langs de Westerschelde is bij dit stormweer niet zo'n rustige activiteit... Het is vechten tegen de regen en veel wind!We vertrekken vandaag uit Zaamslag, een dorpje in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telt ongeveer 3000 inwoners.Ook vandaag volgen we het wandelnetwerk 'Langs Linies en Kreken'.
Warm ingeduffeld en met een stevige regenjas trotseren we de striemende regen... Langs velden en op dijken trekken we via Reuzenhoek naar De Val om uiteindelijk ons doel te bereiken: de dijk bij de Westerschelde.
Boten en schepen spotten...


Op het einde van deze golfbreker midden in het woelige water staat onze picknickbank!
Op de dijk staat een kanon van Napoleon
Aan de andere kant van de dijk ligt de Margarethapolder, een mooi stuk ongeschonden natuur.

Ook hier in Terneuzen vinden we al hoogbouw. Jammer!Na Terneuzen volgen we de Otheense  kreek gedurende 6 km! Donkere wolken zijn nooit ver weg!
Maar de natuur is ook hier op zijn best...
Laatste rustplaatsje van de dag

Met een mooi uitzicht.


We keren terug naar Zaamslag. De inwoners worden de "Stropielekkers" genoemd. Vroeger stond op het dorsplein een vat met stroop waar altijd een paar druppels aan bleven hangen. De inwoners haalden de druppels met hun vinger af om die vervolgens af te likken. Volgens een andere lezing van het verhaal over de afkomst van de naam Stropielekkers was er een vat met stroop van een kar gegleden en hadden de duigen het niet gehouden. Gevolg was dat de stroop uit het kapotte vat lekte en dorpelingen die ervan hoorden, schoten toe, sommigen met kannetjes en kopjes, anderen om hun vingers in de stroop te steken en het zoete goedje daarvan af te likken.
Tegenwoordig (sinds juni 2004) staat er voor de Protestantse kerk op het plein een standbeeld van een stroopvat met twee 'lekkende' dorpsbewoners.Tot morgen?


(Knooppunten: Zaamslag 44-98-96-87-88-25-20-21-22-91-92-93-34-61-45-44. Goed voor 26 km)

2 opmerkingen:

 1. Laten we duimen dat de laatste dag wat droger en kalmer wordt
  Maar jullie zijn toch doorzetters hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tof dat jullie supporteren! Het was lastig maar achteraf zijn we blij dat we het toch weer gedaan hebben!
   Groetjes en tot in België!

   Verwijderen