zaterdag 30 januari 2016

De kreken van Assenede

Assenede en zijn deelgemeenten lagen eeuwenlang op de vloedlijn tussen land en zee. Geregeld waren er zware overstromingen. De natuur zorgde hierdoor voor de mooiste kreken van het Meetjesland. De Meetlanders betaalden daar een zware tol voor: een verdronken en verwoest land bleef achter...

In de verte de kerk van AssenedeIn dit Asseneedse krekengebied stappen we in de gietende regen. De weerman had  het goed voorspeld maar kon ons niet binnenhouden...

Paadjes waar onze voeten een beetje nat van worden...


Polders ontstaan door het indijken van grondenMet dit  klein lichtpuntje zijn we al weer tevreden...


Prachtige kreken! De Grote Kil en de Kleine Kil. Tegen de Nederlandse grens in de Gezustersstraat ligt de Grote Kil, ongeveer 2 km lang en 12 hectare groot. Aan de andere kant van de Gezustersstraat blinkt de Kleine Kil. Deze twee killen worden ook de ‘Gezusterskreken’ genoemd. 

De Grote KilDe Kleine Kil


Samen met enkele ‘bodemloze putten’ of oude dijkdoorbrekingen vormen al deze kreken het Asseneedse krekengebied. Het Krekenlandschap is bij overstromingen ontstaan na het wegtrekken van de zee. Het voorkomen van diverse zoutminnende planten wijst op de mariene oorsprong van deze kronkelende kreken.

Duidelijk signaal voor de bezorgers van reclamebladen!
Straatjes verzuipen..Dicht bij de grens.  Op de dijk staat een grenspaal.


We komen voorbij de Rode GeulDe Rode Geul is 10 hectare groot. Ze ligt veel meer afgelegen, ook in priv├ębezit en is niet bereikbaar, wat haar uniek maakt. De Rode Geul glimt in de verte ten noorden van de Doornendijkstraat. Een paradijs voor vogels, kleine fauna en zeldzame vegetatie.

Meetjeslandse polders strekken zich uit van Maldegem tot aan Zelzate. In de polders zetten wandelaars de longen wagenwijd open. De open ruimte is er immens, de natuur etaleert er zich in de overtreffende trap en waterplassen zijn haast onmetelijk. Ondanks een hele resem natte kleren en schoenen hebben we genoten!
Morgen hopelijk een wat drogere uitstap?

(Knooppunten: Staakstraat, 58-62-63-64-64-61-60-59-58-Staakstraat. Goed voor 15 km regenplezier!)2 opmerkingen:

 1. Ja Irene en Ghislain,
  Jullie zijn te bewonderen om toch maar te gaan stappen in zo een hondenweer. Het was,ondanks het slechte weer waarschijnlijk toch nog een beetje genieten van het prachtige landschap. Gezellig in de warmte zitten zal deugd doen om er morgen met frisse moed (en hopelijk droge schoenen) weer flink tegen aan te gaan.
  Laat het een troost zijn dat het hier ook al bijna de ganse dag slecht weer is.
  Grts
  Suzette en Rik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat we blij zijn met onze trouwe supporters!!
   Hopelijk morgenvroeg droge schoenen en in de dag minder regen...
   Groetjes uit de warme huiskamer!!!
   Geniet van jullie weekend!

   Verwijderen