vrijdag 29 januari 2016

België-Nederland, een verhaal van grens-hoppende wandelaars

Assenede en Sas van Gent

Voor een reeks nieuwe uitdagingen hebben we ook deze keer ons terrein zorgvuldig gekozen. 

Uitvalsbasis wordt Assenede, een gemeente in Oost-Vlaanderen en gelegen op de grens met het Nederlandse Zeeland. 
De gemeente ligt in de regio Meetjesland en telt zo'n 14 000 inwoners.
Een eerste stop aan het stadhuis van Assenede.Van de Sint-Petrus en Sint-Martinuskerk is weinig te zien.  Ze staat in de steigers.


Sas van Gent is de plaats waar we in  dit miezerig weer ons eerste licht opsteken.De geschiedenis van Sas van Gent is nauw verbonden met die van de Belgische stad Gent.  Sas van Gent was uit militair oogpunt een belangrijke vesting.  Als handels- en industriegebied is de ontwikkeling pas in de tweede helft van de negentiende eeuw goed op gang gekomen.Gent zocht in de 16de eeuw een betere uitweg naar zee.  Dat werd gevonden door het graven van een kanaal naar de Papeguele die in verbinding stond met de Braakman.  In de Graafjansdijk, die toen als waterkerende dijk fungeerde, werd een sluis (een sas) bebouwd. Deze kostbare sluis moest worden beschermd en zo ontstond een kleine hoofdzakelijk uit militairen bestaande nederzetting die 'het Sas van Gent' werd genoemd.
Er werden ook militaire vestingen gebouwd: 7 bolwerken. Sommige hadden een groot ondergronds gangenstelsel.


Alleen het bolwerk Generaliteit is hier nog van over.De Molenberg, het voormalige bolwerk Generaliteit. Op dit bolwerk staat een achtkantige molenromp, de restanten van een in 1830 gebouwde stenen molen. De achtkantige vorm is in Zeeuwsch-Vlaanderen uniek.  Onder dit bolwerk bevinden zich gemetselde gangen die gebruikt werden voor opslag en aanvoer van munitie.  

Hartje Sas van Gent

Bij het water ontmoeten we de Schepentrekker: dit beeld is het symbool van het oudste beroep van Sas van Gent, toen de nederzetting vooral diende als 'sluis' van Gent.Overal staan infoborden met interessante weetjes.
Het oude haventje

Rond het Kanaaleiland is het mooi wandelen, maar de regen is een forse spelbreker.Even uitrusten?
Op het Kanaal Gent-Terneuzen varen de grote schepen richting Westerschelde
En Nederlanders zeggen het zoals ze het denken...

Tot morgen!
1 opmerking:

  1. Goede avond Irene en Ghislain,
    Fijn te zien dat jullie al een wandeling achter de rug hebben, het weer was een beetje spelbreker maar de verslagen zien er veelbelovend uit voor de volgende dagen. Een streek niet ver van huis maar voor ons totaal onbekend.

    BeantwoordenVerwijderen