zondag 23 juni 2019

Nieuwe uitdagingen in het PAYS DES COLLINES

We streken gisteren neer in een prachtig wandelnetwerk in Wallonië: Pays des Collines.

Pays des Collines is een streek in de provincie Henegouwen.
Het is een sterk heuvelachtige regio die letterlijk één geheel vormt met de  noordelijker gelegen Vlaamse Ardennen in Vlaanderen. De beboste heuvelkam die de hoogste toppen van de streek omvat - de Kluisberg(141 m), de Muziekberg (133 m) en de Pottelberg (157 m)- vormt de (taal)grens tussen de 2 gebieden.



"Het gebied werd tot natuurpark (Parc Naturel du Pays des Collines) verklaard op 12 juni 1997. Het park beslaat 23.327 ha, telt ongeveer 25 000 inwoners en omvat volledig de gemeenten Vloesberg, Ellezelles of ElzeleFrasnes-lez-AnvaingMont-de-l'Enclus (Kluisbergen) en ook drie deelgemeenten van AatOstichesHoutaing en Mainvault. Een parc naturel in Wallonië is te vergelijken met een Vlaams Regionaal Landschap of een Nederlands nationaal landschap. Door de officiële erkenning wil men het landschap en de tradities van het Pays des Collines bewaren".(Bron:Wikipedia)

Het spreekt voor zich dat wandelaars (zoals wij) hier aan hun trekken komen.


We vonden een thuis, 'A house with a view' in Ellezelles. 


Mooi gelegen, met een schitterend vergezicht.



 ***

Als eerste kennismaking wagen we ons vandaag op Le sentier de l' étrange.

We vertrekken vanuit het centrum van Elzele, na een bezoek aan het Maison du Pays des Collines, de toeristische dienst en nog zo veel meer!

Elzele houdt van veel folklore. In 1610 zou de plaatselijke heks Quintine opgehangen en verbrand zijn. Jaarlijks wordt hier eind juni nog een heksensabbat georganiseerd. Doorheen de hele omgeving kan men allerlei heksenafbeeldingen en lugubere beelden terugvinden.
Ook wordt beweerd dat het fictieve personage Hercule Poirot hier geboren is.




We zijn blij dat we met dit warme weer al meteen verkoeling vinden in een sprookjesbos.











Vele doorkijkjes op Ellezelles. 







(Knooppunten: 15-12-82-17-20-50-51-11-21-2-41-24-15)










Geen opmerkingen:

Een reactie posten