maandag 25 juni 2018

Appels en peren op de Wijngaardberg van Wezemaal naar Gelrode

Van Holsbeek naar Wezemaal, van de Wijngaardberg naar de Eikelberg in Gelrode. Een molen onderweg. Geiten in het bos. Wijnranken op een zonovergoten zuidflank. Een wijnmuur van ijzerzandsteen.. Allemaal ingrediënten voor een schitterende tocht! 

***

We laten Holsbeek letterlijk achter ons. Het is nog vroeg...We komen al vlug aan de bosrand en ontmoeten er 2 stille toeschouwers.Via de brug over de drukke (!) E 314 bereiken we Wezemaal.

In het binnenkomen stoten we op dit oorlogsmonument.Toen de spitse toren van de Sint-Martinuskerk in 1860 voor de derde keer afbrandde, werd die niet meer heropgebouwd. Daarom heeft de kerk nu een stompe toren...
Even binnenkijken...
Bedevaarders kwamen eeuwen geleden uit alle hoeken van Europa naar hier om het beeld van Sint-Job te aanbidden. Tegen syfilis. Met hoogtepunt rond 1496-1520 toen in Europa een syfilisepidemie heerste. De heilige werd ook aanroepen tegen ongeneeslijke ziekten, puisten en huidaandoeningen. Dankzij het geld en de offergaven van de pelgrims was Wezemaal in de Middeleeuwen een rijke parochie!

Het mirakuleuze beeld van Sint-Job staat veilig achter plexiglas in de kerk.

Achter de kerk ligt de pracht van de Norbertijnenpastorie, gebouwd in 1624. Een pastoorswoning, een bijgebouw en een poortgebouw met duiventoren, een mooie tuin... Nu privébezit geworden.In het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn  leer je alles over deze godendrank...Er is een degustatieruimte en een wijnkelder. Voor de liefhebbers.Verrassend deze wegwijzer!En ja, hoor! Na een klimmetje naar de top van de Molenberg komen we bij dit indrukwekkend Heilig Hartbeeld.Vroeger stond op deze hoogte een windmolen. Die werd in 1914 vernield door Belgische soldaten om te beletten dat de Duitse troepen er een uitkijkpost van zouden maken.

Op de Wijngaardberg gaat het verder op en neer. 
Op de Wijngaardberg komen we heel wat boomgaarden tegen.

Info door de teler, altijd welkom.
En hier vinden we vruchtdunning. Om  grote vruchten bij appel en peer te oogsten is het nodig een deel van de vruchten die op de fruitboom staan vroegtijdig te verwijderen. Het voedsel dat de fruitboom maakt kan dan over een kleiner aantal vruchten verdeeld worden, zodat die groter worden.Lekkere peren!


We arriveren in een aantrekkelijk natuurreservaat. Ondertussen is ook de zon van de partij!Even terug naar de 'bewoonde wereld'. Al van op afstand zijn de wieken van de Moedermeule zichtbaar. het is een gerestaureerde windmolen. Aan de voet van de Hondsheuvel. Grondgebied Gelrode.De molen werd oorspronkelijk gebouwd in Mechelen in 1667. In 1830 kocht Jozef Wuyts de molen. Plank per plank afgebroken en heropgebouwd in Gelrode.
In 1943 nog gekortwiekt door een blikseminslag...

Gelrode kocht de molen en herstelde die.


Op naar de Eikelberg en maar hopen op een zitbank om even te verpauzen...
Neen, deze is écht geen goed idee!Vergezicht van op de Eikelberg.Nog een verkoelend trajectje door het bos.Hier zijn de voetwegen weer! Ook in de Getevallei waren ze talrijk.En zo komt Gelrode in zicht.Na de noordzijde van de Wijngaardberg komt nu de heel warme zuidflank aan de beurt.

En dit is dan 'de muur'.

En dik is ie ook!Het is een uniek en beschermd monument. Vanaf 1815 opgetrokken in de plaatselijke ijzerzandsteen, over een lengte van 1546 m. 


Waarom zo'n muur?  Om de wijnranken te beschermen tegen wilde dieren en gure noordenwind. 

Meer info:
Het wordt tijd voor de afdaling. Vanaf de picknickbank lopen we tussen de wijnranken, richting Wezemaal.
Hier en daar is de muur nog amper zichtbaar, overwoekerd door onkruid.Wat verder grazen tientallen geiten...Terug in Wezemaal.  De Kapel van O.L.-Vrouw van Bijstand ligt in een mooi landschap: aan de ene kant de Wijngaardberg, aan de andere kant de Wingevallei. 

Eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. De lindeboom achter de kapel is een oud gebruik van de Germanen. De linde was gewijd aan de godin Freya, de godin van de liefde, huiselijk geluk en vruchtbaarheid. Het was ook de boom van de gerechtigheid.


Nog een laatste etappe!
Langs de Winge keren we terug naar Holsbeek.
Tevreden over vandaag en uitkijken naar morgen.

De Winge, schilderachtig mooi...
(Knooppunten: 16-104-105-603-62-6-61-64-71-7-73-77-76-7-71-74-65-63-62-603-105-104-103-16)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten