maandag 26 februari 2018

Kalmthoutse Heide, natuurlijk!

Een wandeling door dit prachtige natuurgebied mag vandaag zeker niet ontbreken!


Het uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalmthout. Ongeveer 1500 ha van de 1830 ha beschermd heidegebied vormt het grootste natuurreservaat van Vlaanderen! 

De Kalmthoutse Heide is daarbij het Vlaamse deel van het grotere Grenspark, dat 6 000 ha meet en een waar lappendeken van natuurpracht is. Het park reikt van Kalmthout en Essen tot Stabroek, Huijbergen en Hoogerheide en telt wel 20 wandelpaden.


Het Grenspark heeft een zeer grote ecologische waarde: zeldzame dier- en plantensoorten vinden er hun natuurlijke biotoop. 


***

Start van de wandeling: de prachtige bossen in het groene Wildert.Het is ijzig koud, maar de blauwe lucht maakt veel goed!

We lopen door de Wildertse Duintjes.Soms op, soms neer...Door de Nolse Duinen. En rond het Stappersven.Dit is het Stappersven. 


 

Het heidelandschap is heel gevarieerd.Langs de Drielingsvennen stappen we dwars door het natuurreservaat. 

Het een enorm domein. De heide is geen natuurlandschap, maar een cultuurlandschap, gevormd door de mens. Schapenteelt en turfontginning droegen hun steentje bij tot de uiteindelijke vorming van de arme heidegronden.Dit is heide.
Het spel van wolken, wind en natuur...En ginder ver boven de bossen  een brandtoren. Daar gaan we naartoe.Bereikt!
Met de draaitrap naar boven, tot op het derde platform.Boven komt dan de beloning: 360° panorama.Deze molensteen is opgedragen aan professor Jozef Muis, een fervent voorvechter van de bescherming als natuurgebied van de Kalmthoutse Heide.

Op het einde van de 'rit' komen we aan het bezoekerscentrum De Vroente in Kalmthout. Een bezoekje waard!
En daar is dan de Bakkersmolen van Wildert-Essen. Het is een 'jonge' molen, gebouwd in 1981. Hier wordt nog op de oude manier gemalen en gebakken.
En zo komen we terug naar Wildert.

Met 22 km in de benen meer dan tevreden over de tocht van vandaag!


De natuur blijft ons nog altijd boeien.... Ook morgen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten