woensdag 28 februari 2018

Het Fort van Brasschaat


Starten doen we vandaag bij een zonnige -6° in Heide, deelgemeente van Kalmthout. We kiezen voor een omloop in de bosrijke omgeving. Kwestie van de gure en snerpende oostenwind te verschalken! En dat valt behoorlijk mee!



We zetten koers richting het natuurreservaat Klein Schietveld. Dit militair domein vormt samen met het Groot Schietveld (Brecht) een rustig terrein van 900 ha met dennenbossen, eikenberkbossen, vennen, weilanden en heide. Het gebied is gelukkig toegankelijk voor wandelaars...

Bevroren meertjes



Open vlakten



Zonovergoten natuur!



Ook dit wandelpad ligt er bevroren bij.



En hier duiken we de geschiedenis in.




Al meer dan 100 jaar is het Fort van Brasschaat een militair domein.  Het wordt nu deels gebruikt als museum  over de geschiedenis van het fort. Hier vindt men artilleriestukken en uitleg over de geschiedenis van het kamp van Brasschaat. Het is echter militair domein, dus niet toegankelijk!

Het Fort werd gebouwd in 1909-1912. Na de Eerste Wereldoorlog werd de bewapening gemoderniseerd en het gebouw aangepast om te kunnen weerstaan aan de dodelijke gasaanvallen.
Eind jaren 1970 probeerde het Belgische leger het fort te slopen door het op te blazen. Dat is maar deels gelukt: enkel de linkervleugel van het fort werd verwoest.




In het Fort hebben heel wat vleermuizen hun thuis gevonden. De meest voorkomende soorten zijn de ingekorven vleermuis en de meervleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

We worden gewaarschuwd...



Verderop stappen we een heel mooi stuk bos in: De Uitlegger. Het natuurdomein is zo'n 88ha groot en ligt op de grens van Kapellen en Brasschaat.
Door het domein lopen wandel-en fietsroutes die slingeren rond de grote vijver.
Die is op een wel erg unieke manier ontstaan: uit bunkers van de Eerste Wereldoorlog. De toemalige eigenaar bedekte die bunkers netjes met zand waarbij het vijvercomplex werd uitgegraven..

 

De Antitankgracht doorkruist het gebied en zorgt voor een bijzondere biotoop met heel wat zeldzame dieren en planten.




De Antitankgracht.



De rest van deze 18 km-lange wandeling  leidt ons naar het vertrekpunt in Heide.


We hebben genoten van de natuur! Daar doen we het voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten