woensdag 1 november 2017

Geetbets, Grazen en Rummen


Schitterende dagtocht vandaag! 15 graden en dat op 1 november! 
We vertrekken uit Geetbets, op zo'n 12 km van Neerlinter voor een tocht langs akkers, bos, boomgaarden, groenbemesters en via onnoemelijk veel veldwegen.

***

In Geetbets zoeken we de weg naar Grazen.

Het spitse kerktorentje is al van ver zichtbaar.De ochtendzon schittert op de herfstkleuren van de fruitbomen.Aangekomen in Grazen.De O.L.-Vrouwkerk
Op het dorpsplein van Grazen ligt een motor van een neergeschoten Duitse "Stuka". Op 12 mei 1940, de derde dag van de oorlog, wordt een Duitse Junkers duikbommenwerper, beter gekend al de beruchte 'Stuka' tijdens een luchtgevecht neergeschoten door een jachtpiloot van het Derde RAF Squadron. Het Duitse jachtvliegtuig vat vuur en crasht in Rummen. Voetwegen hebben hier niet altijd een naam, maar wel altijd een nummer.

We lopen langs duizenden fruitbomen.
We steken de Melsterbeek over.
Schitterende bosweggetjes!Volgende deelgemeente van Geetbets is Rummen.


De restanten van kastelen, een klooster en grote hoeven vertellen de rijke geschiedenis van Rummen, het oudste dorp van Geetbets (1078). Vondsten uit de steen-, ijzer-, en Romeinse tijd laten een oudere menselijke aanwezigheid vermoeden. De naam 'rummen' moet men interpreteren als 'ruim, ruime vlakte'. Het waren vooral de graven van het graafschap Loon die het dorp vorm gaven. Maar het lot van Loon werd ook hier beslecht tijdens een belegering in 1365.


Na Rummen stappen we door het Warandebos.

Het Warandebos is het laatste overblijfsel van wat ooit het magnifieke kasteeldomein van de laatste graaf van Loon was, Arnold van Rummen. Na jaren van strubbelingen met het prinsbisdom Luik kwam het in augustus 1365 tot een directe confrontatie. Het Luikse leger vernielde het slot.

Het reliëf van het bos is te wijten aan restanten van de vernielde burcht.


Altijd iets om bij te leren...Een heel mooi stuk natuur is de Aronst Hoek.Hier worden we voor verder onheil gewaarschuwd!
Even van de rust en het groen genieten...Hier is de Gete op weg naar Halen om daar in de Demer uit te monden.We keren nu terug naar Geetbets.


Wat verder vinden we dan deze wegaanduiding op de grond.Deze boer heeft zich duidelijk niets aangetrokken van de wandelaar...
Hier moeten we dwars door het veld want het paadje is niet meer! Al een geluk dat het niet regent...Ook in Geetbets woedde de Groote Oorlog...Mooie tocht in schitterend herfstweer! Het was weer genieten...

(Knooppunten:4-45-427-428-424-425-423-422-421-418-419-414-410-408-407-404-403-402-401-400-49-42-43-429-40-1)


2 opmerkingen:

  1. Zalig toch als je in zulk schitterend weer kunt wandelen!
    Nog een paar dagen hetzelfde! Hopelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een uitzonderlijk wandelweer voor de tijd van het jaar. Jullie ontdekken en genieten van de "Getevallei". Prachtige foto's en tekst. Stuur je mooiste foto's naar www.toerismevlaamsbrabant.be/fotowedstrijd    BeantwoordenVerwijderen