maandag 26 juni 2017

In Bornemse velden

Ons startdorp is Bornem. De gemeente heeft een beruchte wandelreputatie met zijn jaarlijkse Dodentocht.
Maar voor ons is het vandaag veel rustiger en kunnen we weer heerlijk genieten van de natuur en al het groen rondom.
Het is een andere tocht dan gisteren: we trekken langs akkers en weilanden en kijken ontsteld en met verbazing naar de ernstige gevolgen van de voorbije droge periode.
Vandaag is er de zon en om te wandelen is dat altijd beter dan regen...  Er is dus altijd een keerzijde ...
***
Dicht bij het centrum lopen we door de Kasteeldreef. Groene oase, fris en aangenaam wandelen.Bij de Sint-Bernardusabdij, een initiatief van Coloma, staat een modernistisch standbeeld van hem, in typische Spaanse pofbroek.Hij staat met zijn ene been op land, Bornem symboliserend. Met zijn andere been staat hij in de Schelde. Hij liet immers een sas bouwen tussen de Schelde en de Oude Schelde zodat Bornem in 1592 weer aansluiting kreeg met de Schelde.
De raderen en tandwielen symboliseren Coloma's technologische verwezenlijkingen. Hij was immers ook de stichter van deze Sint-Bernardusabdij.

Bornem heeft een fantastisch recreatiedomein: speelplein, vijver, wandelpaden...Kijk eens te midden op het water! Daar zie je drijvende bladeren van de gele plomp. Gele plomp groeit tot twee meter diep in het water. Als het zomer is, krijgt hij grote gele  bloemen. Aan de oever groeit riet en grote lisdodde.En nu gaan we de boer op...


De gerst is rijp om geoogst te worden
Koolplantjes moeten beschermd worden tegen én de hongerige konijntjes (lage afsluiting) én alle 'laagvliegend wild' ( immense gaasnetten).En deze prille preiplantjes hebben DORST!


Om maar te zwijgen over de vele velden waar maïs wacht op héél véél regen.We naderen Oppuursmaar vinden eerst een (devoot) picknickplaatsje.Weiden met koeien...... of met een eenzaam knagertje...Via Puurs naar Hingene via een lange kasseiweg.Terug naar Bornem.
Mooie tocht van 23 km.


En een boer waarschuwde ons vandaag voor veel regen de komende dagen... Ja of neen? Afwachten!
(Knooppunten:1-2-3-4-42-41-4-17-108-123-124-73-54-53-52-9-1)


1 opmerking:

 1. Helaba Snotneuzen!

  Vele mooie foto's gisteren en vandaag!
  En nu mag ik jullie niet meer horen klagen hé: staalblauwe hemel, prachtig zonnetje en af en toe een beetje wind om te verfrissen. Wat wil je nog meer???

  En de regen, die komt er niet.

  Een mail van Sinte Pieter, die de formule kwijt is om water te maken, heb ik sofort beantwoord: H3O. Dus, nog wat tijd over !!!

  Stel het goed en geniet van de schoonheid der natuur!

  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen