woensdag 26 april 2017

Freiburg, de grootste stad van het Zwarte Woud.


Verrassing troef als we vanmorgen ontwaken!

Triberg ondergesneeuwd!
Vandaag geen kuitenbijters, maar een rustig bezoek aan Freiburg.


Daarvoor nemen we in Triberg de trein naar Offenburg.  Dit traject maakt deel uit van de Schwarzwaldbahn. Deze spoorlijn is de mooiste van het Zwarte Woud en gaat eigenlijk van Konstanz naar Offenburg.

Station Triberg
Op het middelste gedeelte tussen  St.Georgen  en Hornberg bedwingt de trein over een afstand van 11 km een hoogteverschil van 448 m. De ingenieurs losten dit probleem op met 36 tunnels en talloze nauwe bochten. Zo werd het traject met 29 km verlengd. In 1873 werd de spoorlijn voltooid. Het is het enige tweesporige bergspoor van de Deutsche Bahn (DB).

Buiten is heel veel bos te zien maar ook vele dorpjes zoals Hornberg, Gutach, Hausach, Haslach, Steinach, Biberach, Gengenbach, Ohlsbach... De laatste allemaal prachtig gelegen in een heel breed dal.

Op nauwelijks 5 km ten noorden van Triberg is er al geen sneeuw meer!


In Offenburg nemen we de volgende trein naar Freiburg, via Lahr, Kenzingen...

Met meer dan 226 000 inwoners is Freiburg de grootste stad van het Zwarte Woud. Het is ook een universiteitstad.  Het stadsbestuur doet zichtbaar inspanningen om van Freiburg een groene stad te maken.

En daarbij komen nog de schilderachtige binnenstad met bochtige steegjes, de historische bouwwerken en de beroemde Bächle, heel smalle kanaaltjes die door de binnenstad stromen en vroeger werden gebruikt voor de afvoer van rioolwater.Wie in zo'n Bächle stapt gaat volgens de legende trouwen met iemand uit Freiburg...

En dit inspireert kinderen natuurlijk: bootje varen!

Hét oriëntatiepunt van Freiburg is de Münster, de kathedraal.  De hoge toren van 116 m steekt ver boven de andere gebouwen van de stad uit.


De middeleeuwse kerk wordt beschouwd als een meesterwerk van gotische bouwkunst, vooral gelet op de toren met de slanke, opengewerkte spits van rode zandsteen.

Maar de Freiburgers zijn beslist niet van ontzag vervuld, want opde markt rond de Münster is het elke dag een drukte van belang. Er wordt iedere dag markt gehouden door o.a. heel wat boeren uit de regio die er hun producten aanbieden.
In de kerk is het bijzonder donker! Het licht komt enkel binnen via de kleurrijke glasramen.
Het portaal van de kerk is een waar genoegen om naar te kijken (weliswaar door een doorzichtig vangnet).

Een detail

En tientallen beelden langs de wanden

Waterspuwers vormen altijd een ludiek element...
Nog op de Münsterplatz staat een opvallend rood gebouw met trapgevel, erkers en weelderige decoratie met allerlei figuren (1520-1532).Ten westen van de Münster bevinden zich het Altes en het Neues Rathaus. In het nieuwe stadhuis zetelt de burgemeester, in het oude is het toerismebureau ondergebracht.


RathausplatzGroene omgeving: het stadspark.Daar is de Schlossberg. Indien niet te voet bereiken, dan is hier nog altijd een lift naar boven!Nog even rondkuieren in Freiburg en dan de trein op.

Op naar morgen!

2 opmerkingen:

 1. Goede avond Irene en Ghislain,
  Freiburg is inderdaad een heel mooie stad, hebben de stad ook bezocht toen we in het Zwarte Woud waren. De moeite waard om er eens een dagje te vertoeven.
  Groetjes
  Suzette en Rik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaba

  Bedankt voor de mooie beelden.
  Van Freiburg herinner ik mij niet meer zoveel, wel de kanaaltjes door de stad, iets wat je praktisch nergens meer vindt.
  Ook een beeld van het station van Hausach - mooi - ik weet dat er in de hoofdstraat langs het station heel veel huizen en bedrijven versierd waren met de 'Bollenhut' - ook gezien?
  Ons 'Lager' lag buiten het centrum, langs de Kinzig waar de stilte alom was. Het was heerlijk wandelen in het Kinzigtal - in de verte speelde een accordeon, begeleid door de zang van wel duizend krekels...
  En zo zie je maar, in 30 jaar is er niet zoveel veranderd. Schoonheid vergaat niet...
  Ik wens jullie nog veel zon, warmere temperaturen en veel kijkgenot!
  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen