donderdag 2 maart 2017

Renesse: de Vroongronden

Het was een krachtige depressie die de voorbije nacht en ochtend over de Noordzee trekt. Het waait deze morgen bijzonder stormachtig. Een westerstorm van 9 Bft houdt ons nog even veilig binnen...

Maar na de middag lijkt het ergste voorbij en kiezen we Renesse als startpunt van een mooie natuurwandeling.Renesse ligt op het eiland Schouwen-Duiveland, een eiland van Zeeland.  Renesse ligt aan een prachtig strand-en duingebied. 

We trekken vanuit het centrum richting Noordzee.

De NoordzeeWe worden gewaarschuwd


DuinenHierboven een foto van de Maire. In december 2005 is hier op de Kop van Schouwen het eerste Life Duinherstelproject van start gegaan. Er wordt beoogd om op termijn een deel van de vroegere rijkdommen aan flora en fauna terug te krijgen. In totaal verbetert Staatsbosbeheer in Nederland zo'n 4700 ha duingebied. Dit 150 ha grote terrein was sterk verruigd met duindoorn, vlier, wilg, duinriet en zandzegge. De ruige begroeiing is gemaaid en afgevoerd. Daarnaast zijn natte duinvalleien ontdaan van een dikke laag afgestorven plantenresten, humus genaamd.  Kalkrijk grondwaterkomt nu weer aan de oppervlakte...We stappen door het Gadrabos.Nogal wat dieren onderwegDe Binnenduinen richting de Vroongronden

De Vroongronden liggen ten zuiden van Renesse en ze hebben een gezamenlijke oppervlakte van 6 ha.


Dit oude zandverstuivingslandschap uit de Middeleeuwen is door de eeuwenlange begrazing afgevlakt en verschraald. 

Een halfopen duinlandschap wordt nu door runderen in stand gehouden. 
De vroongronden zijn niet toegankelijk voor recreatiedoeleinden, maar rondom dit gebied ligt een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Uiteindelijk komen we na deze kortere tocht terug in het centrum van het toeristische en aantrekkelijke Renesse.
(Knooppunten: 82-81-70-91-11-12-80-81-82)3 opmerkingen:

 1. Rik Verkruysse2 maart 2017 om 21:24

  Goede avond Irene en Ghislain,
  Spijtig van deze morgen maar gisteren was het, zeker in de voormiddag, een stuk beter dan hier. We kunnen ons nauwelijks inbeelden dat er dergelijke mooie, ongerepte natuurgebieden bestaan op zo een relatief korte afstand van West-Vlaanderen. Nu, de Nederlanders hebben kosten nog moeite gespaard om hun prachtige natuur in stand te houden en nu plukken ze er de vruchten van. Geniet zeker verder van dit mooie wandelparcours, wij volgen jullie "op de voet".
  Groetjes
  Suzette en Rik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo

  Bedankt voor de mooie beelden, geschoten in regen en wind.
  Maar vanaf morgen gaat het beter: minder wind en minder regen en veel zon.
  Niet meer klagen nu maar genieten van de weidse natuur !
  Veel succes
  Ray.

  BeantwoordenVerwijderen