woensdag 1 maart 2017

De kop van Goeree

Na alweer een helse nacht met een beukende wind en kletterende regen tegen de ruiten, starten we een beetje aarzelend de dag.

En wat blijkt? Schitterend wandelweer vandaag!

We maken een wandeling langs de kustlijn op de kop van het eiland.

Starten doen we op het mooie wandelpad langs de duinen van Goeree.De kleurenschakering in het vroege zonlicht...
Deze duinen  zijn naast een van de mooiste en meest afwisselende, ook een van de grootste aaneengesloten duinlandschappen van Zuid-Holland.  Er wordt heel wat werk verzet om de duinen zo divers en vitaal te houden.


Men maait en hooit, er zijn stiltegebieden en de duinvalleien worden open gehouden.


De vuurtoren Westhoofd van Ouddorp. Het is een vierkante bakstenen toren gebouwd in de periode 1947-1950. Hij heeft een hoogte van 56 m. Ondertussen is de vuurtoren erkend als Rijksmonument.Interessant om weten...We lopen verder aan de waterlijn van de Noordzee.


En plots duikt een kleine zeehond de golven in... (Sterkere fotolens gevraagd ...)Vuurtoren Westhoofd werpt 's avonds de sterkste lichtbundels van Nederland uit over zee.De lichtsterkte wordt gemeten in de eenheid candela. Eén candela komt ongeveer overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars. De vuurtoren heeft een sterkte van 5 200 000 candela!

Het strand lijkt wel een eindeloze vlakte, zo glad als een biljartlaken!We naderen De Punt.In De Punt zijn mooie en grote poelen.Ook heel wat vogelkijkschermen...Zo'n bosweggetjes met betonplaten hebben we in België nog nooit belopen.De Kilhaven aan het GrevelingenmeerNu belopen we de Oudelandse Zeedijk (3,7 km), naast het Grevelingenmeer.


Veel natuur overalDe PreekhilpolderEn nu richting de Ouddorpse Haven.


In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 raasde een storm met windkracht 11 over Nederland.
De combinatie van springtij en hoge waterstanden door de opstuwende wind maakte deze storm tot een rampstorm. Op verschillende plaatsen op Goeree-Overflakkee begaven dijken en stroomde het water verwoestend over het land. 
In totaal verloren 1835 mensen het leven tijdens deze ramp, waarvan 490 mensen op Goeree-Overflakkee. De haven van Ouddorp die in 1953 in open verbinding met de zee stond, lag iets in de luwte van de Kop van Goeree. In de nacht van 1 februari 1953 brak de eerste dijk om 02:00 uur aan de zuidkant van het eiland, ter hoogte van Stellendam. De dijk in de haven van Ouddorp begaf rond 04:15 uur. Deze doorbraak is relatief geleidelijk gegaan. Door het springtij liepen kleine straaltjes water over het talud, de straaltjes maakten geulen in de toplaag van de dijk en deze geulen sloegen uiteindelijk een 80 meter brede bres in het dijklichaam. Bewoners van Ouddorp hebben geprobeerd de schade te beperken en mede dankzij de goede kwaliteit van de dijk kon de bres beperkt blijven tot deze 80 meter.
Op 13 februari is de bres eindelijk gedicht!

De oude haven wordt momenteel gerenoveerdVia het centrum van Ouddorp keren we tevreden terug naar 'huis'.

Het weer was een dikke meevaller en de 22 km lange tocht best wel  boeiend!

(Knooppunten:43-24-25-14-13-11-21-27-28-30-39-38-45-41-42-43)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten