zondag 26 februari 2017

Goedereede: De Kwade Hoek

We starten aan de Noordzee en gaan richting Haringvliet.

We worden vergezeld door de Duinen van Goeree. Op korte afstand van elkaar treffen we hier kersverse én eeuwenoude duinen aan. Oude, kruidenrijke duinen lopen zeewaarts over in de Kwade Hoek. Een aangroeikust waar zich nog dagelijks nieuwe duintjes vormen met echte pionierplanten. Een vergelijkbare vorming van landschap kom je alleen nog tegen op de Wadden.

Fantastisch mooi wandelpad door de duinen.De uitkijktoren... dat is graag meegenomen!Langs alle kanten mooie vergezichten.

Even terugkijken vanwaar we komen...... en waar we naartoe trekken.
Richting zee.

De Kwade Hoek is bij de Deltawerken gelukkig buitendijks gebleven. Het is daardoor nog steeds een dynamisch gebied waar wind en water vrij spel hebben. De Kwade Hoek groeit nog: in het oosten brengt de zee meer zand dan ze weer meeneemt.
Het oosten van het natuurreservaat is door de grotere zee-invloed zouter dan het westen. Hierdoor kan men bijna 300 planten ontdekken. Het is ook een belangrijk broedgebied.

'Landinwaarts' de toren van Goedereede.  Daar lopen we straks naartoe.
Noordwesterstormen zwepen 's winters het water hoog op voor de kust. In zo'n geval loopt bijna de hele Kwade Hoek onder. Paden staan dan grotendeels onder water en het is dan oppassen geblazen!

Achter dit landschap ligt de Noordzee.


Na de Kwade Hoek lopen we naar Havenhoofd, een klein gehucht.Al eeuwenlang wordt er vanuit Goedereede gevist. Als de haven moeilijker bevaarbaar wordt voor vissersschepen, besluiten enkele vissers zich in de tweede helft van de 19de eeuw aan het eind van het havenkanaal te vestigen. Na enkele decennia groeit het uit tot het buurtschap Havenhoofd.


Hier het mooie beeld 'De Visserman'


"Op hoop van zegen uitgevaren
Gezwoegd, gezweet op wilde baren
De  vis wordt 'duur betaald'
Door d'visserman aan wal gehaald."
De eerste huizen van Goedereede.De toren van Goedereede is een grijze vierkante bakstenen kerktoren van de Catharinakerk. De toren is 39,5m hoog en is gebouwd tussen 1467 en  1512. Van 1552 tot 1912 heeft de toren gediend als baken voor de scheepvaart.Pieterstraat in Goedereede. Schilderachtig!De korenmolen Windvang van Goedereede.We stappen nu naar het zuiden van het eiland, tot aan het Grevelingenmeer. In de verte de Ouddorpse Haven.Een vlucht ganzen...Voor wie deze 21 km-tocht wil maken, dit is de kaart met de knooppunten.En voor wie zich afvraagt wat voor weer we nog krijgen... (pffffff!)6 opmerkingen:

 1. Zoals beloofd volgen we jullie wedervaren. Mooie streek. Nu nog een beetje geluk met het weer! Succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo! Vandaag hadden we geluk! Gisteren waren we doornat!
   Groetjes van ons!

   Verwijderen
 2. Hey Irene en Ghislain,
  Hartelijk dank om te melden dat jullie er weer op uit zijn. Het zal ook weer fijn zijn om de wandel avonturen te volgen. Het ziet er alleszins heel rustig en mooi uit, weer eens "één met de natuur zijn". Geniet ten volle van de uitstappen en hopelijk is het weer geen grote spelbreker.Maar ja, als echte globetrotters kunnen jullie wel tegen een duwtje!! Geniet er van en je hoort nog van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We vinden een reactie van jullie altijd een opsteker om vol te houden..
   Groetjes van ons!

   Verwijderen
 3. Dag Irene en Ghislain,
  Leuk te horen dat jullie terug op de wandel zijn !
  Mooie landschappen en schilderachtige dorpjes : zeer mooi
  Nog heel veel wandelgenot
  Vele groeten van
  Suzanne en Jacques

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo
   Altijd verrassend te zien dat jullie ons nog blijven volgen...
   Groetjes van ons!

   Verwijderen