maandag 7 september 2015

Ribeira Brava en de Levada Nova

Exotische vruchten bij Ribeira Brava


Avocado's, bananen, mango's, suikerappels, papaya's en andere vruchtenbomen staan langs het steile pad naar de levada toe.
In het Tabuadal liggen de vele terrassen  langs de flanken braak.  Het pad langs de levada is er één om 'U' tegen te zeggen: verzorgd, helemaal niet overwoekerd zoals in de wandelboekjes staat en op de gevaarlijke stukken veilig omheind. Goed wandelweer. We boffen!

Hectisch is het bussensysteem op Madeira wel. Na heel wat zoekwerk weten we uiteindelijk waar de bushalte zich bevindt. Een voorbijrijdende buschauffeur vertelt ons dat onze bus pas een uur later komt... en goeie 5 minuten daarna arriveert bus 7 Ribeira Brava Via Rápida dan toch. Al goed dat we er nog stonden!

(Vanuit Funchal vertrekken 4 soorten bussen!  Het komt er dus op aan  eerst en vooral de juiste maatschappij te treffen, daarna het nummer van de bus en tenslotte de juiste bushalte!)

Om 11.05 u de bus op!  Die brengt ons in een klein half uur naar Ribeira Brava!

Kiekjes onderweg: terrassen met bananen.
Weinig tijd te verliezen.  We verlaten het centrum met de parochiekerk langs een stijgende weg die op de steilste gedeelten een trappenpad is.
Ribeira Brava ligt aan het uiteinde van een barranco, aan de Atlantische Oceaan.


Bananenplantage onderweg


Een uur stijgen tot aan de levada!


Ze zijn klaar voor de pluk en lekker ook!
En eindelijk is daar de wegwijzer die ons op het juiste pad brengt!Zaklamp bij?Eind van de tunnel
Het is een heel mooi dal, het Tabuadal
En naar het einde van de levada krijgen we al de zee te zien.  Daar moeten we dus naartoe!
Via Candelaría nemen we een duik naar beneden!De kust komt al dichterbij. De pier van Ribeira Brava komt in zicht...


Tegen de zee ligt het dorpje Tabua
Een trappenpad brengt ons in korte tijd helemaal naar beneden.
Geen zandstrand maar keien!

't Is kwart na vier als we aan de parochiekerk van Ribeira Brava arriveren.Nog vlug een drankje op een terrasje.
De bus van half vijf brengt ons in een klein half uur terug naar het centrum van Funchal. Het was een schitterende wandeling en we klopten af op 18 km.
Tot morgen!1 opmerking:

 1. Goede morgen Irene en Ghislain,
  Plaatsen als Ribeira Brava en Camacho doen ons ook telkens weer herinneren aan onze mooie reis van enkele maanden geleden. Beide plaatsen hebben wij ook bezocht maar dit was met de bus van Neckerman. Jullie "instinct" om telkens weer de juiste bus en, eenmaal ter plaatse, het juiste wandeltraject te vinden is bewonderenswaardig!! Je moet het toch maar doen hoor want een groot aantal mensen ter plekke zijn enkel de Portugese taal machtig.
  De vroege bloeiers zijn verdwenen maar een groot aantal andere planten zullen dit grotendeels compenseren en de vruchten aan de bomen zijn dan waarschijnlijk ook weer uniek aan deze periode (met de bananen als uitzondering).
  Geniet nog verder van jullie tochten en wij kijken al uit naar de volgende wandelavonturen.
  Suzette en Rik

  BeantwoordenVerwijderen