donderdag 23 april 2015

Gaasbeek - Groenenberg in het hart van Vlaams-Brabant


De groene rand rond Brussel?  We stonden er nogal sceptisch tegenover, maar vandaag raakten we overtuigd!  Op nog geen 20 km van de hoofdstad werden we ondergedompeld in een groen paradijs...


Een nevelige start van de dag in Lennik. Maar een gesluierde zon staat paraat om ons straks overdadig te verwennen...
We trekken zuidwaarts naar Elingen en stappen richting een prachtig natuurdomein Gaasbeek-Groenenberg.  Twee parken. Twee kastelen.  Plus honderden paleizen die de natuur bouwde.
Het park van Gaasbeek, een ode aan bos en water, herinneringen aan mensen die in dit landschap eeuwenlang de natuur naar hun hand zetten. Een juweel uit vroegere tijden.
Het park van Groenenberg, een levend schilderij, 100 jaar geleden vakkundig ontworpen door landschapsarchitect Edmond Galoppin.
Beide parken worden zorgvuldig gerestaureerd en onderhouden door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Langs kleine paadjes komen we in Sint-Gertrudis-Pede en daar staat een oude watermolen. Langs tientallen groene weggetjes keren we terug naar Lennik.


***

We beginnen op de Grote Markt in Lennik.  Hier staat de beschermde hooggotische Sint-Kwintinuskerk met zijn spitse, 68 m hoge kerktoren.  De torenspits is de hoogste van Vlaams-Brabant.

Indrukwekkend is het monumentaal bronzen beeld "Prins- De Trots van Brabant (4 m hoog), een ode aan het Brabants trekpaard.  Het symbool van de landbouwtraditie van het Pajottenland, waarvan Lennik het centrum is. Ook dit beeld is van de hand van Koenraad Tinel.

Opvallend in deze streek zijn de vele vierkantshoeven.  Zoals hier in Lennik.Ook hier heeft men maïs gezaaid onder folie.  Door de beschermlaag kan eerder worden gezaaid.  Het grotere aantal groeidagen zal een hogere opbrengst geven.

In Elingen vinden we dit rustiek plaatje.

We trekken naar Gaasbeek tussen grote akkers.  We kunnen tussen  het groen al een kleine glimp opvangen van het kasteel...

De Zwarte Molen in Elingen
Het Kasteel van Gaasbeek is een oorspronkelijk middeleeuwse waterburcht.  Nu een nationaal museum.

Het Kasteel van Gaasbeek staat in een prachtig park met bos.


In het bos de barokke Sint-Gertrudiskapel uit 1625, toch wat aan het vervallen...
Ook in dit bos véél bloemen!

Al eens een levende vleermuis gezien?  Wij wel!Op een boogscheut ligt het Kasteel van Groenenberg, ingebed in een schitterend Engels landschapspark.Dit park bezit heel wat eeuwenoude bomen.

In Sint-Gertrudis-Pede staat een watermolen, het is de enige maalvaardige korenwatermolen uit het Pajottenland.  Nu beschermd monument.We hadden kleine weggetjes uitgezocht om naar Lennik terug te keren.  Onvoorstelbaar hoeveel er hier zijn!


Geslaagde tocht!  Heel tevreden over onze dag!  23,5 km gestapt.


(Knooppunten: 1-141-133-139-134-136-135-138-37-3-35-33-32-114-113-112-124-126-730-129-125-190-725-724-197-746-198-199-188-109-107-106-151-1)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten