Voor de 25 km-tocht van vandaag is Vollezele ons vertrekpunt.
Het is een kille morgen maar de zon is er en dat maakt het goed. Tot rond de middag... als bewolking opsteekt en het tijdelijk heel koud wordt.
Niet getreurd! De zon komt terug...
Het is een tocht in het Pajottenland zoals we het ons ooit hadden voorgesteld: paadjes, wegeltjes, weggetjes, weiden, akkers, boomgaarden, boerderijen... op en neer! En dit alles in een overvloed van groen.
Na Vollezele komt Galmaarden. Verrassing: een vriendelijke boer nodigt ons uit een kijkje te nemen op zijn boerderij. Leerzaam en interessant.
Van Galmaarden via de Congoberg naar Waarbeke, Nieuwenhove, Denderwindeke en terug naar Vollezele.
We verlaten Vollezele en komen meteen in een eerste 'Stiltegebied'. Uit geluidsmetingen blijkt dat het hier overdag even stil is als 's nachts. De natuurlijke geluiden overheersen hier dus. Wij horen alleen wat vogels.
In deze achttiende-eeuwse bedevaartskapel, de Sint-Leonarduskapel, worden op bepaalde dagen nog gebedsstonden gehouden. De klok luidt nog steeds bij de dood van een inwoner van dit kleine gehucht. Aan de voorgevel hangt een gedenkplaat voor de crash van een Amerikaanse bommenwerper in 1944.
Richting Galmaarden nu. Het uitzicht onderweg is adembenemend mooi!
In Galmaarden staat de Heetveldemolen, een van de drie watermolens van Galmaarden op de bruisense Markrivier. Hij dateert uit de vijftiende eeuw en is de enige die nog maalt.
De rivier de Mark met tussen de bomen de kerktoren van Galmaarden
De verrassing komt uit deze koeienstal!
Boer Depelseneer uit hoeve De Calogne nodigt ons uit om eens een kijkje te nemen op zijn bedrijf.
Hier wordt reeds voor de derde generatie op rij aan landbouw gedaan.
De Calogne is een gemengd bedrijf met melkvee, akkerbouw, granen en suikerbieten.
Boer Marc is een gedreven boer in hart en nieren met veel respect voor de natuur. Hij is een enthousiaste verteller voor zijn publiek...
Hier worden 6 koeien in een keer gemolken en wordt alles gevolgd via de computer.
Uitleg voor groot en klein...
Op naar de Congoberg!
Kort daarna verrijst een metalen beeldhouwwerk, subliem ingeplant op een uitzichtpunt: een stier bereden door een vrouwenfiguur.
Het werk heet De ontvoering van Europa, van Koenraad Tinel. Het is 8 m hoog en 9 m lang. Het werd ontworpen in 2008 bij het verschijnen van de dichtbundel De Europese grondwet in verzen, waaraan 52 EU-dichters meewerkten. Een foto staat op de voorpagina van het boek.
Richting Nieuwenhove nu.
Brievenbus nodig? Hier een ideetje!
Ook zij genieten van de zon.
De weg naar Denderwindeke
Nu terug naar Vollezele.
Het was een mooie tocht. Het weer is zeker een meevaller: al 10 dagen zonder een druppel regen! Het smaakt naar meer!
(Knooppunten: 630-629-609-610-607-6-612-613-621-622-623-624-60-61-50-49-48-47-46-65-66-1-2-4-5-6-7-634-633-626-627-631)
Hey Irene en Ghislain,
BeantwoordenVerwijderenTroost jullie, ook hier was het geen hittegolf. We zijn deze namiddag naar Nieuwpoort geweest en het was amper 11°, bij ons in Ieper was het "warmer" met 13°.....
De stilte die jullie konden "horen" is inderdaad zeldzaam en komt voor de meeste mensen onnatuurlijk over maar het is een heerlijk geluid.
Nog veel succes!
PS: Voor morgen voorspellen ze weer geen regen.
grts uit Ieper
Beste,
BeantwoordenVerwijderenIk zou uw foto van de Heetveldemolen willen gebruiken als aankondiging voor een activiteit van Vormingplus Vlaamse Ardennen Dender vzw. De wandeling vindt plaats op 27 augustus. Deze week moet alles naar de drukker. Hier onder de tekst die erbij hoort. Graag een goedkeuring naar: stefaan.vanderbiest@vormingplus.be Gelieve dan ook te laten weten wie we als fotograaf moeten vermelden. Alvast bedankt.
Verkenning van de Markvallei
Een landschapswandeling
De Mark is een wervelende rivier die zich vanuit Vlaams-Brabant een weg baant door het landschap om in Deux-Acres in de Dender te vloeien. We verkennen vanuit Viane samen met een gids van vzw De Mark de vallei die door het water werd ingesleten en die een waardevolle natuurlijke omgeving heeft gevormd. We stoppen bij de Heetveldemolen en gaan er in gesprek met de gedreven uitbaters van deze oude maar nog steeds actieve watermolen. Na de terugtocht stroomafwaarts brengen we een bezoek aan het Alaammuseum in de vroegere Mertensmolen. Daar bewonderen we een grote verzameling gereedschappen van oude ambachten.