zaterdag 14 februari 2015

Van Hoofdplaat naar Breskens

Voorrang aan de natuur!


Het is wat regenachtig, nu en dan bewolkt, nu en dan wat zon ...

Via de dijk langs de Westerschelde vertrekken we vandaag  naar Breskens. Een mooi stuk natuur met heel wat variatie.

De Westerschelde is een dynamisch getijdegebied met stroomgeulen, zandbanken, slikken en schorren.  Al deze verschillende milieutypen ontdekken we vandaag!

Het Voorland is ontstaan tijdens de uitvoering van de deltawerken in 1976.  Voor die tijd bestond de waterkering uit een zeedijk met daarachter een inlaagdijk (tweede dijk).  De nieuwe deltadijk is aangelegd op de plaats van de oude inlaagdijk. 


Ongeveer 20 maal per jaar overstroomt het Voorland gedeeltelijk.  De dieper gelegen draslanden worden gevuld met zeewater, wat nodig is voor de zoutminnende schorreplanten.  Het vogeleiland is speciaal aangelegd voor sterns en steltlopers.  De vogels houden van kale onbegroeide vlakten met zand of schelpen waar ze kunnen rusten en broeden.  De gracht om het eiland is er om te voorkomen dat de vogels verstoord worden. Regelmatig grazen er schapen en runderen in het gebied.  Deze zorgen ervoor dat de grassen kort worden gehouden, zodat andere planten een kans krijgen om op te groeien.





De Nederlanders hebben al heel wat strijd gevoerd tegen het water...




We naderen Breskens en komen zo ook dichter bij Vlissingen aan de overkant.





Een groep aalschovers wacht  wellicht op wat vis van deze vissersboot.




De zee geeft en neemt... een cliché.... Maar hier harde werkelijkheid!  Deze jonge man van 35 jaar en vader van 3 kinderen is onlangs  verongelukt in de Westerschelde... (tot op vandaag nog niet teruggevonden...)



Schapen in de nabijheid van Breskens.



De jachthaven van Breskens





Sweetlove & de liefde voor het leven.
William Sweetlove (Oostende, 1949) is een Belgische kunstenaar die houdt van het leven, van de wereld en alles wat op de planeet leeft.  Juist vanwege de liefde voor het leven heeft hij als mens zijn zorgen over klimaatverandering, genetische manipulatie met dieren en planten en de energievoorziening.


 In Breskens vinden we dit monument van Sweetlove




De pinguïn is een wild en mystiek zeedier, dat symbool staat voor een ongerepte en beschermde natuur.  Hij is intelligent, weet zich aan te passen aan de omgeving en leeft in harmonie met de natuur. 
Rood is de signaalkleur die aanzet tot nadenken en waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering.  Het staketsel staat voor bouwsels die natuurkracht soms niet kunnen weerstaan.


Breskens is zich als geen andere bewust van de relatie met de zee.
Op diverse plaatsen vinden we mooie kunstwerken!




Tijd voor de terugweg!
Niet langs de zee maar wat dieper in het binnenland. 

Op dijken, langs dijken, over dijken, dijken alom!





In het gehuchtje Nummer Een vinden we deze sculptuur, ontworpen door Omer Gielliet, pastoor te Breskens. Het herinnert aan de landing op 9 maart 1733 van ongeveer 780 Salzburger immigranten uit Dürrnberg, die vanwege hun Lutherse geloof huis en haard moesten verlaten. Ze vestigden zich in het land van Cadzand. Deze sculptuur vervangt het beeld dat hier op 10 maart 1973 geplaatst werd en rond het jaar 1996 verloren is gegaan.




Opvallend hier zijn de enorm uitgestrekte akkers.





En hier zijn ze dan... de eerste die we dit jaar ontdekken...




 En nog dit op deze 14de  februari



Happy Valentijn!

(Knooppunten: 42-23-75-19-24-56-67-76-41-42)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten