woensdag 1 juli 2015

De Buksboomberg van Dourbes


 De geboortestreek van de Viroin

Ergens tussen de dorpen Nismes en Dourbes wordt de Viroin geboren uit de samenvloeiing van het Witte en het Zwarte Water.  De rivier meandert door deze heel aantrekkelijke streek met heel bijzondere bezienswaardigheden, die alle met de unieke natuur te maken hebben.
Startplaats: Dourbes.
Vandaar naar Montagne-aux-Buis.


‘Montagne’ betekent ‘berg’ en ‘buis’ staat voor buksboom of buxus.  We staan hier voor een merkwaardig natuurreservaat.  Er bestaan verschillende soorten buksboom.  Die in het reservaat is de Buxus sempervirens, de meest gebruikte soort die in West-Europa in het wild voorkomt.
Hij wordt ook nog ‘palmboompje’ genoemd, hoewel hij helemaal niets met palm te maken heeft.  Maar in de katholieke kerk is het gebruik van palmtakken al eeuwenlang bekend.  Omdat echte palmbomen hier niet groeien voelden de middeleeuwers zich aangetrokken tot wintergroen en altijdgroene planten, bijvoorbeeld buksboom.  Takjes van deze plant worden op palmzondag gewijd.  Ze worden in huis en schuur aangebracht tussen de armen van een kruisbeeld om het onheil (bliksem) af te wenden.
‘Montagne-aux-Buis’ is de Franse vertaling van ‘Tienne aux Pauquis’.  In het Waals staat ‘pauquer’ voor ‘zijn Pasen houden’, vandaar dus ‘Pauquis’.


We lopen naar het dorp Nismes dat ligt in het land van de ‘tiennes’, oeroude kalkheuvels die eigenlijk overblijfselen zijn van koraalriffen uit een prehistorische, warme zee.  Het kalkoplossend vermogen van koolzuurhoudend regenwater heeft op de plateaus bij Nismes talrijke grotten uitgeloogd.

(Ons vakantiehuis kreeg ook de naam ‘Les Tiennes’. Onze eigenares vult aan: "Les tiennes ne sont pas qu'à Nismes mais bien sur toute la région au nord du Viroin appelée la Calestienne." Dans le jardin, d'ailleurs vous pouviez ramasser très facilement des fossiles marins.)

 Richting Nismes.

Nismes wordt doorkruist door het riviertje Eau Noire in de dorpskom en het riviertje Eau Blanche ten noorden ervan. Op de grens met Dourbes vloeien de twee samen tot de Viroin.


Kerk in Nismes.Kasteel bij de brug over de Eau Noire.In Nismes is het ook dat we voor het eerst deze week nogal wat horeca vinden en dit is met deze hittegolf meer dan welkom.  

 

Eau Noire in NismesMorgen? Te warm?


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten