dinsdag 1 juli 2014

Beth en Our

Groen is troef!

Vandaag is de startplaats Beth.  Beth is een gehucht van Opont, een deelgemeente van Paliseul.

We stappen langs heel mooie boswegen naar Our en genieten van een tweede lus via Le Moini en Touptoup om zo terug te keren naar Our en Beth.


 

In Beth stappen we over een stenen brugje over de Our.

 

We komen voorbij het plaatsnaambord "Spêche aux Gives"


en krijgen weldra een mooi  zicht op de vallei van de Our.



Ook zij genieten in de zon!


We zijn hier verbazend dicht bij Lesse, waar we zondag waren.


Het is puur genieten van al dat uitbundige groen!


Tot in Beth volgen we nu de loop van de Our.


Hier de beroemde kleine kerk van Sint-Laurent in Our.


Dit gebouw, samen met het kerkhof opgericht op een heuvel in het midden van het dorp, is een voorbeeld van traditionele Ardense architectuur.  De kerk werd opgericht tussen 1680 en het begin van de 18de eeuw.  Ze werd echter vernield door een brand op Kerstmis 1819 en herbouwd in het daaropvolgende jaar.  In 1983 werd ze een geklasseerd monument.  Vroeger was dit een bedevaartsoord voor de genezing van kleine huidaandoeningen, "clochettes de Saint-Laurent" genoemd. 



Een vijver midden in het bos...


Bij het verlaten van het dorp Our stort de Our zich in de gapende diepte van het woud. Plots verdwijnt ze in een tunnel van gebladerte om wat later uit te monden in de groene weiden...




In Beth staat het oude kasteel van Abbyes, die in de 16de en 18de eeuw gereconstrueerd is. Het is eigendom geweest van de abdijen van Stavelot en Saint-Hubert.
In de Eerste Wereldoorlog heeft het gediend als ziekenzaal, in de Tweede Wereldoorlog hebben Hitler en zijn staf daar een tijdje hun intrek genomen. Het kasteel kan niet bezocht worden en wordt sinds 1984 gebruikt als internaat voor jongeren en opvangcentrum voor kinderen.




Na 22 km is het nu hoog tijd voor een terrasje in Paliseul, want hier in de bossen was zelfs geen zitbank te ontdekken...

Tot morgen in Herbeumont!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten