Maandag 6 december 2021
Klein-Sinaai. Dat wordt de uitdaging voor een midweek-escape in coronatijden.Een gezellig en comfortabel vakantiehuis in het bos, warm en droog in deze natte tijden, wordt onze uitvalsbasis.
De kaart van het Wandelnetwerk Moervaartvallei zal ons de weg wijzen.
Op een boogscheut van Gent laten we ons graag verrassen door die Moervaartvallei, een groene long in noordelijk Oost-Vlaanderen, vol mogelijkheden voor rust en recreatie. Het is voor ons een gedroomd terrein voor een aantal wandelingen te midden het lappendeken van bossen, weiden en water, weg van alle beschavingsgeruis. Ideaal in deze coronaperiode...
We trekken langs een oude spoorwegwegel naar het centrum van Klein-Sinaai.
Het eerste natte paadje vandaag!
Dan volgt de aanloop naar het Wullebos van Stekene.
Het Wullebos is sinds 2013 opgenomen in de lijst van leukste speelbossen van Vlaanderen.
Het Wullebos is een natuurgebied in de deelgemeente Klein-Sinaai. Het bos heeft zijn naam te danken aan de 'wulle': dat is een ransuil die ook vandaag nog in het Klein-Sinaaise naaldbos woont. Het bos ligt op de stuifzandrug Maldegem - Stekene. Het is 69 ha groot, maar door de aanleg van de E34 werd het doormidden gesneden. Van deze autoweg is door de dichte begroeiing praktisch niets te horen zodat wandelen in alle rust perfect mogelijk is.
Even houden we halt bij dit kruis.
"Op zaterdag negen oktober 1943, rond half een ‘s middags, kwam een brandend gevechtsvliegtuig uit de richting van Zelzate gevlogen. Het maakte een bocht boven Koewacht en vloog dan over de Kapellestraat terug naar het zuiden. De piloot wilde blijkbaar een noodlanding maken. Het vliegtuig, een bommenwerper, vloog laag en moest proberen om zijn gevaarlijke lading kwijt te geraken. Het loste twee bommen die door hun ontploffing het vliegtuig beschadigden. Twee andere bommen ontploften niet omdat het vliegtuig op te geringe hoogte vloog.
Het vliegtuig stortte neer. Door de val spatte het vliegtuig uiteen en brandde volledig uit.
De slachtoffers waren Court en Sands van het 487ste Nieuw-Zeelandse Squadron (RAF)."
We trekken verder en door het mooie natuurgebied bereiken we dicht bij Stekene de Stekense Vaart.
Langs beide oevers omringd door stiltegebieden vormt de Stekense Vaart nu het decor voor zogenaamde zachte recreatie.
De Stekense vaart is 4,6 km lang en vormt de natuurlijke gemeentegrens tussen Stekene en Sint-Niklaas.Langs het parcours van dit Stiltepad staan panelen met poëzie van Stekense kunstenaars.
We komen voorbij de Frans Coppensbrug. Schilderachtig.
Hier zijn bevers aan het werk!
Het wordt nu vlug donker en zo eindigt onze eerste tocht op onbekend terrein. Het was een rustige, gevarieerde tocht.
(Knooppunten: 34-33-35-17-38-39-41-42-43-32-31-30-27-28-29-23-22-21-19-18-34)
Dinsdag 7 december 2021
De dag kondigt zich wat zonniger aan!
Na de langdurende stortvlaag van gisterenavond deze morgen alleen maar blauwe lucht en natte wegen vol modder!
Maar we klagen niet. Wandelen gaan we ook vandaag doen. Van uit ons vakantiehuis vertrekken we richting Klein –Sinaai. De bakker heeft er namelijk lekkere appeltaartjes!
In de verte het bos dat we willen bereiken.
Langs de lange Achterdreef en een andere schilderachtige dreef met mooie knotwilgen ...
komen we in het bos …..
waar jammer genoeg de vele bouwvallige chalets met slordige infrastructuur het geheel ontsieren. Jammer ook van de storende geweerschoten van de jagers die in de verte jagen op hulpeloze konijntjes en hazen.
Ondertussen bevinden we ons op een stuk van het Anton Van Wilderode literair wandelpad en kunnen we genieten van wat poëtische sprankels...
Na de picknick trekken we naar Moerbeke op zoek naar de Moervaart.
De Sint-Antonius Abtkerk staat in het hartje van Moerbeke vlakbij het kasteel van Lippens en de Lindenplaats. Het gotische bouwwerk werd verschillende keren verbouwd na plunderingen (1578) en brandstichting (1676). De kerk is een beschermd monument sinds 1943.
Het Kasteel Lippens is nu het gemeentehuis.
Langs de Moervaart trekken we weer huiswaarts. Het landschap is er verlaten en heel eenzaam...
" De Coudenbormbrug is een ophaalbrug over de Moervaart in Moerbeke. De brug werd in 1945 hersteld en gedeeltelijk vervangen na oorlogsschade uit de Tweede Wereldoorlog. De brug werd in 2001 beschermd als monument. De naam is afgeleid van het nabijgelegen Hof van Coudenborn, het buitenhof van de verdwenen cisterciënzerabdij Boudelo in Klein-Sinaai, deelgemeente van Stekene, waarvan momenteel nog slechts een ruïne overblijft."
Dit zijn de laatste en troosteloze ruïnes van een oude abdij...
Langs de oude spoorwegbedding keren we huiswaarts.
Het is koud geworden en de voorspelde regenbuien laten niet meer lang op zich wachten.
Maar morgen wordt het weer beter!
(knoopppunten: 34-33-17-16-15-13-14-11-12-1-1-32-34-35-16-17-34)
Woensdag 8 december 2021
De Kruiskapelroute in Eksaarde loopt langs fraaie lapjes groen van bossen, moerassen, weiden en de rustig kabbelende Moervaart. Het pad is voor 90% onverhard, dus mooie paadjes, maar...veel slijk, heel veel!
Eksaarde behoort tot Lokeren en daar vertrekken we op een padje naast het Domein Meersdael.
We kijken achterom naar de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Eksaarde.
We bereiken al snel De Linie, een natuurgebied. De naam verwijst naar de Bedmarlinie, een 18-de eeuwse verdedigingslijn die het gebied tijdens de Spaanse Successieoorlog voor een 'Staatse' aanval uit de republiek Holland moest behoeden. De Linie liep van Nieuwpoort tot aan de Maas en bestond uit forten, schansen en grachten.
Onderweg een mooi stuk natuur.
De kapel werd gebouwd in 1632 op de plaats waar een zekere Boudewijn met de Negen Ponden in 1317 bij het ontwortelen van een boom twee kruisbeelden uit de grond haalde. Het was de start van een reeks mirakels ... Vandaag bewaart men het ene kruis in de kerk van Eksaarde en het andere in deze Kruiskapel. Beide gebouwen zijn verbonden door een kruisweg met 14 kapelletjes. In de eerste helft van september houden gelovigen uit de wijde omgeving er een bedevaart. Geen Vlaamse kermis, maar een oprechte uiting van devotie. De 15de statie is de kapel en de 16de statie is de houten barak die dan tijdelijk als café wordt ingericht...
Voorbij de Kruiskapel, in het bosperceel Den Hert, gluren we van uit een observatiewand met kijkgaten naar een vijver. De gluurmuur is niet toegankelijk in het broedseizoen.
Op het Herfst- en Winterpad is het bijzonder nat!
Richting de Moervaart. Gegraven in opdracht van de abdij van Boudelo. Het kanaal moest de drassige gebieden in de buurt afwateren om ze geschikt te maken voor landbouw.
De Sinaaibrug over de Moervaart.
We lopen nog even naar knooppunt 22, genietend van het zonnige weer...
en keren terug naar de Moervaart.
Hier vist men met nepvisjes! De visser had ze zelf ontworpen...
Origineel!
Langs de Spoorwegzate Lokeren-Moerbeke keren we terug naar Eksaarde.
Deze Spetterenbrug over de Moervaart werd 2 keer opgeblazen door terugtrekkende legers: in 1918 door Duitse en in 1940 door Belgische soldaten
Het wordt laat en koud.
Het was een mooie tocht. We hebben er van genoten.
Donderdag 9 december 2021
Vandaag staat de Puyenbroeckroute op het programma. In het hart van de Moervaartvallei loodst de rivier de Zuidlede ons doorheen diepgroene natuurpracht naar het provinciaal domein Puyenbroeck.
We starten de wandeling even buiten het Provinciaal Domein langs een lange dreef waar het ook de voorbije dagen wat regende...
De Olentgrachtweg
Vriendelijk!
En zo arriveren we in het Provinciaal Domein waar we nog een paar uur genieten van het bos, de paadjes, de rust en de hoorbare stilte!
Een enorm groot gebied... een walhalla voor elke wandelaar...
(Knooppunten:6-47-46-7-14-15-16-17-18-1-4-3-10-12-8-6)
***
Hier eindigt onze vierdaagse. In natte en koude winterdagen is zo'n wandeltocht een opsteker en een bron van energie om weer verder te gaan! Doen!
***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten